Nagyon nem akarja elárulni a kormány, hogy milyen a fertőzöttség az idősotthonokban, Szél Bernadett az Ab-hoz fordul

Nagyon nem akarja elárulni a kormány, hogy milyen a fertőzöttség az idősotthonokban, Szél Bernadett az Ab-hoz fordul

Szél Bernadett (Fotó: Halász Nóra /Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mivel a kormány – visszaélve a felhatalmazásával – újra háromszorosára növelte a közérdekű adatok kiadásának határidejét, kiüresítve az Alaptörvényben biztosított információs jogokat, a mai napon újra alkotmányjogi panasszal fordultam az Alkotmánybírósághoz (Ab) – közölte Szél Bernadett csütörtökön. Hozzátette: bár első beadványát érdemi vizsgálat nélkül utasította el a testület, ezúttal konkrét példák sorával tette egyértelművé az időhúzás okozta jogsérelmet.

A kormány már a járvány első hullámában visszaélt a felhatalmazásával akkor, amikor a védekezésre hivatkozva háromszorosára növelte az adatkérések megválaszolásának határidejét – írta közleményében a független képviselő.

Hozzátette: tavaszi beadványomat az AB novemberben érdemi vizsgálat nélkül utasította el azzal, hogy „az indítvány elbírálására okot adó körülmény már nem áll fenn.” „Bár ez már akkor sem volt igaz, 15 nappal ezután a kormány újra bevezette a 45+45 napos szabályt, ami alapján az állami szervek akár 90 napig húzhatják a közérdekű adatok kiadását. Az azóta eltelt időben a hosszabbítással való visszaélések miatt gyakorlatilag nem jutottam hozzá közérdekű adatokhoz. November óta várok a szociális otthonok fertőzöttségi adataira, valamint a családon belüli erőszak számaira. Emellett perben állok a Külügyminisztériummal, mert tavasszal a 90 napos szabály miatt nem jutottam hozzá a Budapest–Belgrád vasúti beruházás időközben törvénnyel titkosított finanszírozási szerződéséhez” – fogalmazott a politikus.

Járványhelyzetben különösen fontos az állami működés átláthatósága, a közérdekű információkhoz való hozzáférés a védekezés hatékonysága érdekében. Ha a kormány elzárja a képviselőket, rajtuk keresztül pedig az állampolgárokat az alapvető információktól, azzal teljesen kiiktatja a társadalmi kontrollt és ellehetetleníti a kormány ellenőrzését. Az akár három havi időhúzással lehetetlenné válik az esetleges hibás döntések időben való felülvizsgálata, valamint a mulasztások felderítése és a szükséges lépések nyilvánosság erejével való kikényszerítése – érvelt Szél Bernadett.

A csütörtöki Kormányinfóra a Magyar Hang is kérdést küldött, arról érdeklődve, hogy milyen az idősotthonokban a fertőzöttség, ám azt nem olvasták be.

Mint arról korábban beszámoltunk, november óta hiába várja a válaszokat Szél Bernadett arra, hogy mennyire van jelen a fertőzés a szociális otthonokban. Mindezt úgy, hogy Müller Cecília „nagyon is képben van”, ő és az operatív törzs nyilvánvalóan napi szinten kap jelentést a szociális otthonokban kimutatott fertőzésekről és halálozásokról, „csak éppen hétpecsétes titokként őrzik ezeket az adatokat”. Ellentétben a tavaszi gyakorlattal, amikor nem győzte naponta tájékoztatni az embereket a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon helyzetéről – írta korábban.