Kilencven napot kér Müller Cecília, hogy válaszoljon Szél Bernadettnek

Kilencven napot kér Müller Cecília, hogy válaszoljon Szél Bernadettnek

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már bő másfél hónapja nem kapja meg a válaszokat Szél Bernadett arra, hogy mennyire van jelen a fertőzés a szociális otthonokban. Ráadásul még nagyjából ugyanennyit várnia is kell.

November közepén fordult Szél Bernadett közérdekűadat-igényléssel Müller Cecíliához, azt tudakolva, hogy mennyire van jelen a koronavírus az idősotthonokban, fogyatékossággal élőket, pszichiátriai betegeket gondozó otthonokban. Az országos tiszti főorvos ugyanakkor 45 napot kért erre, kihasználva azt a lehetőséget, hogy a veszélyhelyzet idején el lehet húzni az alapesetben 15 napos válaszadási határidőt 45 napig is.

Szél Bernadett a Facebook oldalán számolt be arról, hogy december utolsó napján újabb levelet kapott, amelyben Müller Cecília további 45 napot kért a válaszadásra. Ez pedig azt jelenti, hogy a képviselő február közepén fogja megtudni a novemberi adatokat. – Müller Cecília három hónapig nem reagál semmit ezekre a nagyon is közérdekű kérdésekre. Erre mondtam, hogy ez így az információs jogok totális kiüresítése: ennyi erővel akár azt is mondhatták volna, hogy a járvány alatt mindent titkosítanak, mert „nem érnek rá” tájékoztatni minket, vagy hogy az átláthatóság csak „akadályozza őket a munkában” – írta a politikus.

A legszomorúbbnak pedig azt tartja, hogy „pontosan ők azok, akik ezzel a flegma viselkedéssel veszélyeztetik a védekezést: tény ugyanis, hogy járványhelyzetben kulcsfontosságú a nyilvánosság”. Mindezt úgy, hogy Müller Cecília „nagyon is képben van”, ő és az operatív törzs nyilvánvalóan napi szinten kap jelentést a szociális otthonokban kimutatott fertőzésekről és halálozásokról, „csak éppen hétpecsétes titokként őrzik ezeket az adatokat”. Ellentétben a tavaszi gyakorlattal, amikor nem győzte naponta tájékoztatni az embereket a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon helyzetéről.

– Feje tetejére állt világ ez: akinek a szakma lenne a feladata, az politizál, akinek meg a politika a feladata, nem kap választ szakmai kérdésekre sem – közölte Szél Bernadett. Egyúttal ismét követelte, hogy – miközben „folyamatosan az élmezőnyben vagyunk koronavírus-halálozásban, és már minden ezredik magyar a koronavírus áldozata lett” – hozzák nyilvánosságra a szociális otthonok fertőzési, halálozási és ellátási adatait. – Nem propagandát akarunk, hanem szakszerű tájékoztatást – zárta sorait.