Századvég: a magyarok kétharmada igazságtalannak tartja a százmilliós gyöngyöspatai kártérítést

Századvég: a magyarok kétharmada igazságtalannak tartja a százmilliós gyöngyöspatai kártérítést

Ház a gyöngyöspatai cigánysoron (Fotó: Takács Kitti/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Századvég szombaton kiadott felmérése szerint a megkérdezettek több mint kétharmada igazságtalannak, eltúlzottnak véli a gyöngyöspatai roma családok kártérítésének mértékét.

Az alapítvány az MTI által is idézett közleményében azt írták, a politikai közbeszédben nagy visszhangot váltott ki az a bírósági ítélet, melynek értelmében szegregáció okán összesen több mint 100 millió forintos (a bírósági ítélet szerint 99 milliós – a szerk.) kártérítésben részesülnek a gyöngyöspatai roma családok, ezért vizsgálták meg – januári ezer fő telefonos megkérdezésével készült kutatásukban – a magyar lakosság álláspontját.

Hozzátették, az „amerikai spekulánshoz”, Soros Györgyhöz köthető civil szervezet által kezdeményezett eljárás széles körben ismertté vált: a lakosság közel kétharmada – 64 százaléka – hallott az ítéletről, 36 százalékuk nem értesült róla.

A felmérés rámutat, hogy a 100 millió forintos kártérítési összeg társadalmi megítélése negatív: a megkérdezettek 69 százaléka igazságtalannak, eltúlzottnak véli mértékét, és mindössze a 20 százalékuk ért azzal egyet. A véleménnyel nem rendelkezők aránya ebben a kérdésben 11 százalék.

Pénz helyett természetben fizetnék ki a gyöngyöspatai romák kártérítését | Magyar Hang

Legkésőbb péntekig meg kellene kapniuk a cigány tanulóknak a részükre megítélt kártérítést.

A baloldali szavazók többsége (47 százalék) sem tartja megfelelőnek az összeget, ezzel szemben a 43 százalékuk jogosnak gondolja, 10 százalékuk pedig nem formált véleményt a kérdésben.

A jobboldali választók több mint háromnegyede (81 százalék) és a középen állók kétharmada (68 százalék) szintén nem ért egyet a megítélt kártérítés összegével, a másképp vélekedők aránya e közegekben 7, illetve 22 százalék, a véleménnyel nem rendelkezőké 12 és 10 százalék.