Felmondja a Norvégiával kötött beruházási megállapodást a kormány

Felmondja a Norvégiával kötött beruházási megállapodást a kormány

Nagyméretű szívet formálnak a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat ellen szervezett civil tüntetés résztvevői a fővárosi Hősök terén 2017. április 12-én. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint megszünteti a kormány a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről Oslóban, 1991. április 8-án aláírt megállapodást. A határozatot Orbán Viktor írta alá – vette észre a hvg.hu.

A határozat szövege szerint a kormány egyetért a „Magyarország a Magyar Köztársaság Kormánya és a Norvég Királyság Kormánya között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodás megszűnéséről szóló megállapodás bemutatott szövegével”.

A megállapodások felmondásáról törvénytervezet is született, a határozatban a miniszterelnök ezzel kapcsolatban elrendelte, hogy állapítsák meg végleges szövegét, illetve, ha megvan a végleges szöveg, akkor azt nyújtsák be az Országgyűléshez.

A törvényjavaslat előadója Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lesz.

Az Orbán-kormány először 2014-ben lépett fel a Norvég Alap ellen, akkor ellenőrzésük alá akarták vonni a szervezet által a magyar civileknek küldött pénzeket, ám Norvégia erről hallani sem akart.

A pénzek kifizetését felfüggesztették, hazánk így 77 milliárd forintnyi támogatástól esett el. 2021-ben a magyar kormány a Magyar Közlönyben jelentette meg, hogy Norvégia pénzzel tartozik Magyarországnak.