Ferenci Tamás: Egészen perverz helyzettel állunk szemben

Ferenci Tamás: Egészen perverz helyzettel állunk szemben

Eladó mutatja a Glenmark gyógyszergyártó cég Favipiravir nevű készítményét egy mumbai gyógyszertárban 2020. június 23-án (Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amint lapunk is beszámolt róla, Rémhírterjesztés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Szerintük „különféle internetes médiumok” olyan állításokat közöltek, amelyek a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek hatásosságát kérdőjelezik meg. Szerintük ennek következtében a cikkek a koronavírus járvány elleni védekezés eredményességét is akadályozhatják, és alkalmasak lehetnek arra, hogy a betegek bizalma a gyógyszerekben és a gyógyszer által kiváltott gyógyhatásban megrendüljön.

Az ügyre reagált Ferenci Tamás biostatisztikus is a Githubon vezetett saját oldalán. A kutató véleménye szerint teljesen megalapozott megkérdőjelezni a favipiravir covid elleni hatásosságát, hiszen a kutatási eredmények egyáltalán nem támasztják alá egyértelműen (vagy inkább szinte egyáltalán nem támasztják alá), hogy a hatóanyag gyógyítaná a covidot. De szerinte az OGYÉI eljárása akkor is elfogadhatatlan és „perverz” lenne, ha történetesen nekik lenne igazuk. A tudományos vitákban ugyanis bizonyítékokat szokás felvonultatni, nem a rendőrségre kell szaladni, ha valakivel nem értünk egyet – már persze, ha vannak bizonyítékaink.

Ferenci a favipiravir vizsgálatáról kifejti, hogy „bár kezdetben valóban voltak biztató eredmények, a legfrissebb, az ezzel kapcsolatos orvosi tudásunk egészét áttekintő és összegző metaanalízisek szerint a favipiravirnak nem sikerült kimutatni a hatását az olyan, ún. keményebb végpontokra mint a halálozás vagy a lélegeztetési igény. Pozitív hatást csak a helyettesítő végpontokon (pl. a vírusmennyiség csökkenése) tudtak kimutatni, ott is csak csekély, valószínűleg klinikailag minimális jelentőségű mértékben”.

Tehát a kórházban kezelt, súlyos betegeknél nem sikerült igazolni a favipiravir működőképességét. Ezután megpróbálták az enyhébb megbetegedések ellen bevetni, többségében hasonló kudarccal. A japánok (akik kifejlesztették a hatóanyagot) le is állították a vizsgálatot, mert nem volt értelme.

De Ferenci Tamás szerint nem is az a legnagyobb probléma, hogy az OGYÉI olyan állításokat kritizál, amelyek tudományosan megalapozottak. 

„Az OGYÉI feljelentéssel fenyegető közleménye is úgy fogalmazza meg állításait, hogy semmilyen bizonyítékot nem állít mellé a közvélemény számára. Az OGYÉI természetesen képviselheti azt az álláspontot, hogy a favipiravir hatásos, de nem teheti meg, hogy nem indokolja meg, tudományos bizonyítékokkal, hogy ezt mi alapján teszi. (…) A jóval nagyobb probléma, hogy az OGYÉI az általa el nem fogadott álláspontot nem tudományos értelemben vitatja. Nem leírja a bizonyítékait, nem megkérdőjelezi az ellentétes bizonyítékokat rámutatva azok hibáira (mert lehet, hogy van ilyen, az is lehet, hogy nekem sincs igazam a fentiekben!), nem a tudományos élet szokásos fórumait veszi igénybe egy tudományos vita lefolytatására – hanem a rendőrségen büntetőfeljelentést tesz.”

És a végső konklúzió:

„Egészen perverz helyzettel állunk tehát szemben: a favipiravir hatásosságáról a tudományos ismeretekkel szembenálló kijelentést tevők feljelentik a tudományos ismeretek talaján álló kijelentést tevőket – rémhírterjesztés miatt.” 

Címkék: favipiravir, OGYÉI