Figyelmeztet a Nébih: Ne használják az emberek magukon az állatoknak készült féreghajtókat

Figyelmeztet a Nébih: Ne használják az emberek magukon az állatoknak készült féreghajtókat

Az Állatorvostudományi Egyetem Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika 2016. július 8-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több állatorvosnál kerestek az elmúlt időszakban olyan készítményeket, amelyeket kifejezetten állatoknak fejlesztettek ki féreghajtásra és különféle parazitaölésre. Elterjedtek ugyanis az olyan hírek, hogy ezek segíthetnek a koronavírus megelőzésében, mégpedig az embereken. A hatóságok azonban nyomatékosan kérik: ne használjanak ilyen szereket, ezek nem embereknek valók!

Az utóbbi időben a hazai állatorvosoknál is megnövekedett a kereslet az úgynevezett ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránt, amelyeket a feltételezések szerint az érdeklődök nem házi kedvenceknek szánnak. Ezeket a szereket alapvetően féreghajtásra használják, hatékony a fonálférgekkel – gyomorbélférgek, szívférgek, tüdőférgek – és számos ízeltlábúval – például tetvek, bagócsok, rühatkák – szemben.

A  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy az állatgyógyászati készítmények sehol nem engedélyezettek emberi alkalmazásra. Nem emberek számára lettek fejlesztve, kipróbálásuk kizárólag állatokban történt meg, és semmiféle garancia nincs arra, hogy kockázati profiljuk az emberekben és az állatokban is megegyezik. Külön kiemelték, hogy az állatgyógyászatban engedélyezett külsőlegesen alkalmazandó gyógyszerformák – például a különféle ráöntő és rácsepegtető oldatok – szájon át történő bevétele a készítményekben jelen lévő segédanyagok miatt különösen veszélyes lehet, akár mérgezést is okozhat.

A téma azért merült fel, mert – ezt a Nébih is kifejtette – a koronavírus-járvány terjedésével világszerte egyre nagyobb az érdeklődés a betegség megelőzésére és kezelésére esetlegesen alkalmas molekulák és módszerek iránt. A kutatók a korábban más célra engedélyezett vegyületek között is keresik a gyógyszerjelölteket. Így került a látókörükbe az állatgyógyászatban már évtizedek óta engedélyezett és széles körben használat ivermektin, amely ugyan alapvetően parazitaellenes hatóanyag, de egyes vírusokkal szembeni hatékonysága is ismert.

A hivatal kiemelte, hogy az ivermektin jelenleg nem javallott a Covid-19 megelőzésére vagy gyógykezelésére! Még számos további vizsgálatra van szükség annak eldöntése céljából, hogy alkalmas-e rá, ha igen, milyen dózisban és mennyi ideig adva, valamint milyen betegcsoportokban. Egyúttal kérték az állatorvosokat, hogy a kockázatokat minden esetben jelezzék az érdeklődők felé és hívják fel a figyelmet a kontrollálatlan gyógyszeralkalmazás veszélyeire.