Finálé a Kúrián: tizenegy évet kapott a lúgos orvos

Finálé a Kúrián: tizenegy évet kapott a lúgos orvos

A harmadfokú ítélet kihirdetése a lúgos orvos perében 2018. július 12-én (Fotó: Lándori Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másodszor került harmadfokra, s csütörtökön jogerősen el is dőlt a Kúrián a sokak által csak lúgos orvosként emlegetett volt kórházigazgató, Bene Krisztián büntetőpere. A Budai Irgalmasrendi Kórház egykori vezetője azért kapott ismét szabadságvesztést, végül tizenegy évet, mert 2013. március 12-én otthonában megtámadta volt barátnőjét, Renner Erikát, akit műtéteknél használatos altatószerekkel kábított el, nemi szervét és tájékát pedig lúggal maratta szét. A lakást rázárta a kábult áldozatra, és annak telefonjaival illetve számítógépével távozott. Tettének hátterében az állhatott, hogy nem tudta feldolgozni: a nő szakított vele.

Lényegében fentieket állapította meg már 2016-ban, első fokon a Fővárosi Törvényszék, amely maradandó fogyatékosságot előidéző testi sértésért négy évet szabott ki. A Fővárosi Ítélőtábla 2017-ben már ugyanezt az eseménysort életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette, és 9 évre emelte a büntetést. Ugyancsak tavalyi végzésében azonban a Kúria, mint harmadfokú fórum elégedetlenségét jelezte – többek között egyes tanúk szembesítésének elmaradását kifogásolta, és ezek pótlására hívta fel a táblabíróságot. A tábla idén februárban hozta meg új ítéletét, immár a restanciákat ledolgozva, az ítélet főbb megállapításai azonban a korábbiak maradtak, csak szilárdabb jogi alapon.

A fellebbezés viszont ezúttal sem maradt el: Bene továbbra is ártatlanságát hangsúlyozta, és felmentést akart, az ügyészség viszont súlyosítást, a sértett képviselője, Gál András pedig emberölés kísérletének kimondását.

Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Várhatóan az utolsó szót mondja ki a Kúria a "lúgos orvosként" emlegetett Bene Krisztián büntetőeljásában. A férfi megtámadta és elkábította volt barátnőjét, akinek nemi szervére maró lúgot locsolt -...

Ezek után került az ügy ismét a Kúria elé, amely most először járt el harmadfokú fórumként az új büntetőeljárási törvény július 1-jei hatályba lépése óta. Ezen új jogszabály alapján a Legfőbb Ügyészség képviselője az ülés elején kijelentette: harmadfokon csupán a támadás részét képező magánlaksértés és személyi szabadság megsértését tárgyalhatja a Kúria, a testi sértési cselekményt nem, mivel annak vonatkozásában az első és másodfok döntése között nem volt lényeges különbség. Szekér Gyula védő ezzel vitába szállt, szerinte az említett két bűncselekmény vizsgálata révén is kimondható, hogy nem védence volt a testi sértés elkövetője.

Az ügyvéd egyébként megkísérelte unalomba fojtani a tárgyalást, amennyiben a védelem minden korábbi állítását elismételte hosszú, monoton hangon előadott perbeszédében. Erre azért nem volt szükség – és az ügyész illetve a sértetti képviselő azért nem is élt ezzel –, mert az eljárás eddigi szakaszaiban elhangzott érvek a korábbi perbeszédekkel együtt az iratok között fekszenek, azokat a Kúria minden bizonnyal jól ismeri. A védelem és a vád fontosabb érveit egyébként februárban a Magyar Nemzet foglalta össze.

A Kúria Mészár Róza vezette tanácsa mindenesetre az ügyészséggel értett egyet abban, hogy az új jogszabály szerint a legfelsőbb bírói fórum az erőszakos bűncselekménnyel kapcsolatos másodfokú ítéleti megállapítások felülbírálására nem rendelkeznek jogkörrel, abban az ítélőtábla által megállapított bűnösség marad. Azaz nem csak a védelem által indítványozott felmentés nem jöhetett szóba, de a sértett képviselője által kívánt súlyosítás sem.

A büntetéskiszabásnál viszont nyomatékosabban vették figyelembe többek között az előre kiterveltséget, az aljas szándékot, a kegyetlenséget, és azt, hogy az orvos a tette következményeivel pontosan tisztában volt. „A Kúria úgy látta, hogy a szabadságvesztésnek a büntetési tétel felső határához közelítése indokolt” - fogalmazott a tanácsvezető bíró. Az ügy ezzel öt bírói tanács kezén ment át, de közülük egyik sem találta lehetségesnek Bene ártatlanságát. Ellentétben az ügyészséggel, amely még nyomozati szakban megpróbálta megszüntetni az ügyet. A Magyar Nemzetnek ezzel kapcsolatban a vádhatóság korábban azt írta, szerintük senki sem hibázott.

A csütörtöki ítélethirdetés végén egy asszony felállt, és ordítozni kezdett, azt kiabálta, fellebbezni fog, és feljelenti a bírót. Végül kiviharzott, miután Mészár Róza szintén kiabálva utasította rendre. Az incidens nem kellett, hogy váratlanul érje a Kúriát, a középkorú hölgy ugyanis egyszer már eljátszotta ugyanezt ugyanebben a teremben.

Bene Krisztián a büntetése kétharmadának kitöltése után szabadulhat, és beszámítják az előzetes letartóztatásban töltött tizenkilenc hónapot is. Az elítélt férfi ennek megfelelően több mint öt és fél évig még biztosan rácsok mögött marad. Foglalkozása gyakorlásától örökre eltiltották. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

A sértett Renner Erika jogi képviselője, Gál András lapunknak a folyosón elmondta, bár az új eljárási törvény miatt már nem volt lehetőség az általa helyesnek vélt minősítés, az eshetőleges szándékkal elkövetett emberölési kísérlet ítéletbeli rögzítésére, de szerinte a Kúria azt fejezte ki a jelentős súlyosítással, hogy e felé hajlik.