Főispánok lesznek a kormánymegbízottakból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatba rejtett el a kormány egy első hallásra furcsa rendelkezést, miszerint a kormánymegbízottakat átnevezik főispánokra, szúrta ki elsőként a 168 óra. A magyar közjogi rendszerben 75 éve nem létezik ez a tisztség.

Mint a javaslat indoklásában írják, „a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.”

A múltban a vármegyéket vezető, a királyt képviselő tisztviselőt nevezték főispánnak. Ez az egyik legrégebb óta ismert tisztség, hiszen már egy 777-ből származó apátsági alapítólevélben is szerepel. Az évszázadok során a főispán feladatai, hatalma, illetve a tisztség elnyerésének módja sokat változott. 1870-től aztán a főispánok már csak reprezentatív feladatokat láttak el, és 1947-ben meg is szüntették a tisztséget.

A hírre reagáló Karácsony Gergely főpolgármester a következőt írta a Facebook-oldalán: „Főispán. Öblögessük egy kicsit ezt a szót. És értsük meg az üzenetet, amit a kormány üzenni akar azzal, hogy a kormánymegbízottakat eztán majd így kell szólítani.”

 

Címkék: főispán