Gulyás Gergely: Az orvosi kamara összes törvénymódosító javaslatát elfogadták

Gulyás Gergely: Az orvosi kamara összes törvénymódosító javaslatát elfogadták

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 5-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány javaslatára a Magyar Orvosi Kamara (MOK) összes, törvényi szinten kezelendő módosító javaslatát elfogadta a parlament törvényalkotási bizottsága hétfő esti ülésén – nyilatkozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője az MTI-nek. A távirati iroda híre azt követően jelent meg, hogy a MOK hétfő késő délután közzétette észrevételeit, és többek között azt közölték: a törvénytervezet orvosi bértáblával kapcsolatos része a benyújtott formában megfogalmazva nem fogadható el.

Hétfő este a tervezetet Kásler Miklóssal emebri erőforrások miniszterével közösen jegyző Gulyás Gergely az MTI szerint azt mondta: a törvényalkotási bizottság végül egyhangúlag – a kormánypártok és valamennyi ellenzéki párt támogatásával, 31 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül – támogatta a kormány által hétfő reggel benyújtott, az orvosi bérek emelését is tartalmazó egészségügyi törvényjavaslatot. „Eszerint a megállapított bértáblától eltérni csak felfelé lehet, legfeljebb 20 százalékkal” – jegyezte meg a miniszter.

A témával kapcsolatos másik esti MTI-hír szerint Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár közölte: az orvoskamara kérésének megfelelően változhat az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló javaslat. A többi között munkaerőkölcsönzéssel kapcsolatos változtatásokat fogadott el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló előterjesztésen az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága hétfőn este. Az államtitkár szerint ezek tartalmazzák még a szakvizsga megszerzésének anyagi ösztönzését, garanciákat, valamint jogtechnikai pontosításokat.

Elmondta azt is, az orvosi kamara kérése volt az is, hogy a béremelés több lépcsőben, több év alatt valósuljon meg, de a hálapénz kivezetése egy nagyobb lépcsőhöz kötődjön. Ez a legnagyobb lépcső jövőre valósul meg - fűzte hozzá. Hangsúlyozta: a kamara hitet tett a mellett, hogy büntetni kell a hálapénz alkalmazását, amelyet a testület jogtalan előnynek tart.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arról számolt be, hogy 2023-tól egy negyven éves gyakorlattal rendelkező orvos 2 millió 380 ezer forintot kereshet, a kezdő fizetés pedig 687 ezer forintra emelkedik.

A hétfőn az Országgyűlés elé került törvényjavaslatról kivételes eljárásban várhatóan már kedden szavaznak a képviselők.