Gulyás Gergely elmondta, hányan fertőződtek meg a második oltás után

Gulyás Gergely elmondta, hányan fertőződtek meg a második oltás után

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az élet kezd a normális menetrendre visszaállni. Jövő héten már személyesen is fogadnak újságírókat – kezdte a csütörtöki Kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint úgy látszik, a harmadik hullámot sikerült letörni, a tesztek között a pozitívak aránya egy százalék körüli, az oltásokkal is jobban áll Magyarország, mint Európában Málta kivételével bárki. Akiket beoltottak, azok a ma elérhető legnagyobb biztonságot mondhatják magukénak, mondta a miniszter. Valamelyik nap mondta Merkely Béla, hogy aznap tizenkilencen hunytak el, és egyikük sem volt beoltott, tehát a vakcinák beadása különösen fontos, tette hozzá. A jelenlegi tudományos álláspont szerint aki átesett a fertőzésen, az is nyugodtan beoltathatja magát. Aki ma regisztrál, három napon belül bármelyik oltóanyagot meg tudja kapni oltóponton, illetve pár napon belül háziorvosánál is. A társadalmi immunitás közelében vagyunk, mondta Gulyás.

A miniszter szerint a második oltások tekintetében is nagyon jól állunk. Az ellenanyagszintek mérése szerint a védettség a Sinopharm esetében épp olyan jól működik, mint a többinél. Eddig 3,7 millióan kaptak második oltást, akik pedig az oltást követően megbetegedtek, 8193-an voltak. Ha hét napon túl vesszük, ez 7152 személy. Közülük 524-en haltak meg, hét napon túl nézve 455-ön.

Mindkét oltást Pfizerből másfél millióan kaptak, közülük 3657-en betegedtek meg, 268-an hunytak el. Persze igaz az, amit mindig hozzá szoktak tenni, hogy a legtöbb idős embert Pfizerrel oltották. A Modernából két adagot 209 ezren kaptak már, után huszonöten hunytak el, illetve 204-en fertőződtek meg. AstraZeneca után 816-an betegedtek meg, 12-en haltak meg. AstraZenecából a két adagot 181 ezren kapták meg eddig. Szputnyik-oltást követően 697-en betegedtek meg, és 13-an hunytak el. Nyolcszázkilencezren kapták meg belőle mindkét adagot. Sinopharmot 850 ezren kaptak, 2800-an betegedtek meg, és 206-an haltak meg. Mindezek tehát a második oltás utáni adatok. Vannak érdemi különbségek azért, a Szputnyik adatai kiugróan jók, mondta Gulyás.

Június 15-ére rendelkezésre fog állni az uniós oltási igazolvány digitális formája. Így a magyar oltási igazolvány digitális formája június közepéig tartalmazni fogja az oltás típusát is. A magyar védettségi igazolvány biztosítja ma Európában a legnagyobb szabadságot Gulyás szerint. Ennek online változata pedig alkalmas lesz az európai zöldkártya kiváltására. Akikkel eddig kétoldali megállapodást kötöttünk, ők minden itt alkalmazott oltóanyagot el fognak fogadni, mondta. De Magyarország abból indul ki, hogy az utazási szabadság Európában szinte teljes lesz.

Megkezdődik a kárpátaljai magyarok oltása is, ennek részleteiről az operatív törzs néhány napon belül tájékoztatást ad majd.

Gyermekded az utcaátnevezés, de vicces

A kormány szerdán más témakörökben is tárgyalt, az egyik az önkormányzati járda- és útpályázatok kérdése, a Belügyminisztérium írt ki hatmilliárdos keretösszegben pályázatot. További 22-23 milliárdos igény érkezett rá. Ezért a tavalyi hatmilliárdos összeghez a kormány további húszmilliárdot biztosít. A kormány a következő időszakban a gazdaság újraindításával kapcsolatban komoly lépéseket tervez bejelenteni.

Mi a kormány véleménye a dán lehallgatási botrányról? Erről természetesen az M1 érdeklődött, Gulyás pedig sajnálkozott, hogy szövetséges államokon belül ilyen történik. Minden országnak vannak persze nemzetbiztonsági és hírszerzési érdekei, de jó, ha határvonalat tudunk húzni a szövetségesek és nemszövetségesek között.

Mégis reális veszély az iszlám terrorizmus hazánkban? Ezt a Magyar Nemzet néven megjelenő napilap kérdezte. Az internet világa nagyon távol álló térségeket és kultúrákat is összeköt, mondta a miniszter. Az illető fiatalember az Iszlám Államhoz köthető oldalakon vett részt beszélgetésekben. Magyar származású férfiról van szó, aki konkrét módszerekről, eszközökről tájékozódott, azt vállalva, hogy csőbombát készít, amit magyarországi tömegrendezvényeken fog felhasználni. Jelezte továbbá, hogy tömegbe gépkocsival hajtó támadásokat tervez végrehajtani. Terveihez előkészületeket is tett, és áttért az iszlámhitre. Mindezt annak ellenére, hogy normális körülmények között élt, egy magyar egyetemre járt.

Megkezdi munkáját az Európai Ügyészség, amihez Magyarország egyelőre nem csatlakozik. Gulyás szerint Dánia, Írország és Lengyelország sem csatlakozik, ennek sok oka van. Az integrációnak vannak olyan területei, amelyeken az együttműködés a tagállami szuverenitást sérti, jelentette ki. Laura Codruta Kövesi korábban Romániában koncepciós eljárást folytatott magyar politikusok ellen, vélekedett Gulyás, így szerinte alkalmatlan arra, hogy ilyen szervezetet vezessen. A magyar belpolitikában ellenzék és kormány között sem volt nézeteltérés abban, hogy Codruta Kövesi magyarellenes politikát folytat, mondta.

Mi a kormány véleménye arról, hogy Baranyi Krisztináék utcákat neveztek át? Ez elég gyermekded, de vicces, kommentálta Gulyás azt, hogy Szabad Hongkong utcára, illetve Ujgur mártírok útjára neveztek át a Fudan Egyetem tervezett helyét övező közterületeket.

Tervezi-e a kormány engedélyezni, hogy a 16 év alattiak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében zenés-táncos rendezvényre is mehessenek? Gulyás azt mondta, tervezik, hamarosan el is fogadják majd az erről szóló döntést.

Mi indokolja a hirtelen vezetőcseréket a honvédségnél? Hirtelen cserékről Gulyás nem beszélne, az egyik esetben a tábornok saját felmentését kérte, amit elfogadott a köztársasági elnök. A helyettese pedig a NATO brüsszeli központjában fog dolgozni, ott kapott ajánlatot. Semmilyen gyors vagy rendkívüli váltás nincs Gulyás szerint.

A Mátrai Erőmű hatalmas veszteséget produkált tavaly, hogyan hozták ezt össze? Gulyás szerint fontos tudni, hogy az uniós kvótaszabályozás változott, az erőmű pedig így jelentős veszteséget termel. A kormánynak azt kellett eldöntenie, hagyja-e csődbe menni a vállalatot, vagy beavatkozik.

Gulyás vagy bármelyik kormánytag tett-e kísérletet Karácsony meggyőzésére, hogy ne induljon kormányfőjelöltként? A miniszter szerint ez nem az ő problémájuk.

Bíznak a jóindulatban és rugalmasságban

Miért épp a Sinopharm-féle oltóanyagot fogja gyártani Magyarország? Alapvetően magyar oltóanyagot fog gyártani a debreceni gyár, de vállal bérgyártást is. Így amerikai oltóanyagot is gyárthatnak majd.

Csak és kizárólag addig fog tartani a veszélyhelyzet, amíg ez indokolt lesz, mondta Gulyás. A jelenlegi intézkedéseket addig fogják fenntartani, amíg a vírus terjedésének akadályozásában van szerepük. Teljes egészében a vírus még nem szűnt meg, ezért még az egyes korlátozásokra Gulyás szerint szükség van.

A Fudan Egyetem ügye egyelőre a tervezőasztalon van, érdemi döntés egyelőre nem született Gulyás szerint. Bár a kormányfőnek van kínai meghívása, és lehet, hogy ősszel menni is fog, de ennek nincs köze a Fudan Egyetemhez.

A HÖOK szerint idén 25 ezer diploma is benn ragadhat a nyelvvizsga hiányában. Tervezi-e a kormány, hogy idén is bevezeti a nyelvvizsga-amnesztiát? Hiszen Karácsony Gergely sem tud jól angolul, érvelt a Pesti Srácok. A kormány meg fogja fontolni a lépést, de úgy gondolják, az a helyes, ha valaki ügyeskedés nélkül, nyelvvizsga birtokában tud diplomát szerezni.

A DK és a Jobbik kölcsönösen támogatja a másik jelöltjét több helyen, mennyire komolyan vehető így a versengés? Ezt nyilván a Hír Tv kérdezte, Gulyás szerint pedig nem érdemi versengésről, hanem megegyezésekről van szó. Ami nem baj, nem a kormány feladata kommentálni, hogyan indul az ellenzék, mondta. Azért mégis kommentálta ezek után, mondván, Gyurcsány Ferenc osztja a szerepeket.

Tizenkét országgal van eddig megállapodás az oltási igazolvány elfogadásáról, remélik, ezek száma bővülni fog. Az angol nyelvű igazolásokat el kell fogadni, jegyezte meg Gulyás.

Mi a kormány álláspontja Zelenszkij azon kijelentéséről, hogy meg kell védeni a helyi kisebbségeket? Gulyásék azt remélik, Ukrajnának az a célja, hogy a Donyeck-medencét ne lehessen Kárpátaljával egy lapon említeni. Ukrajna európai integrációját mindig is támogatták, majd amikor ezt magyar közreműködéssel elérték, elfogadtak egy diszkriminatív nyelvtörvényt.

A Gyurcsány vezette ellenzék állandóan támadja a kormány és Kína kapcsolatát, fogalmazott a Magyar Fórum. Miközben szerintük a Gyurcsány-kormány másként vélekedett. Gyurcsányék mindenben az ellenkezőjét mondják ma, mint korábban, vélekedett Gulyás, megemlítve, hogy Putyin elnök Gyurcsány Ferenc kutyáját simogatta a szemlőhegyi villában.

Az Infostart szerint Gulyás megfontolandónak nevezte felvetésüket, hogy a szülők megtudhassák, beoltották-e gyermekük pedagógusait. A kormány felvette a kapcsolatot az adatvédelmi hatósággal, amint ennek módjáról megállapodnak, hoznak majd ilyen döntést.

Milyen feltételekkel adott kormány kölcsönbe vakcinákat? Szívesen segítünk mindenkinek, mondta Gulyás, több százezer oltóanyag áll rendelkezésre itthon. Legalább kilenc hónapig, de lehet, hogy másfél évig is védettséget adnak az oltóanyagok, így a kormány szívesen ad kölcsön, ez sokaknak az életét mentheti meg. Néhány hónap múlva visszakapjuk ezeket a vakcinákat, és már a lehetséges harmadik oltásra takarékoskodunk, mondta. AstraZenecára online foglalások során nem nagyon volt igény, jelenleg a második adagokat adják be belőle.

A Szputnyikkal oltottak utazhatnak-e az Európai Unión belül? Minden oltóanyagot el kell fogadni, amit az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott, mondta Gulyás. Bíznak benne, hogy teljes körűen lehet majd utazni. Mi a kormány terve a raktáron lévő 16 ezer lélegeztetőgéppel? Stratégiai tartalékot jelentenek ezek, mondta Gulyás, remélik, hogy nem lesz rájuk szükség, de 10-12 ezer lélegeztetőgép azért kell, amíg nem merik kijelenteni, hogy a járványt magunk mögött hagytuk.

Külföldi látogatók hogyan ülhetnek be egy étterem belső területére? Amennyiben kölcsönösen megállapodott a két ország az igazolványok elfogadásáról, úgy a védettségijükkel beülhetnek bárhová. Gulyás tudja, hogy voltak fennakadások, és több helyen elbizonytalanodhatnak, amikor hirtelen egy bahreini oltási igazolvánnyal találják szemben magukat. De bíznak a jóindulatban és rugalmasságban.

Bezárták a járványkórházat

Visszamenőleges lesz-e a pedofilellenes törvény abban az értelemben, hogy a nyilvántartásban benne lesznek azok is, akiket korábban ítéltek el? A Telex kérdésére Gulyás azt válaszolta, büntetőjog területén visszamenőleges hatályról nem lehet szó, de jelenleg is van ilyen nyilvántartás, a törvény csak ennek adna nyilvánosságot.

A kiskunhalasi mobil járványkórházat május 31-ével bezárták, de ez olyan tartaléka az országnak, amire a járványhelyzet esetleges erősödésével szükség lehet.

Miért hívták vissza a thaiföldi magyar nagykövetet, mit takar az, hogy munkájához méltatlan viselkedés miatt történt ez? Folyik-e ellene bármilyen eljárás? Nincs ilyen eljárás, mondta Gulyás.

Elképzelhetőnek tartják-e, hogy a koronavírus elleni vakcina elérhető legyen magánszolgáltatóknál is? Egyelőre nem tartják elképzelhetőnek, de azt nem tudják megmondani, mi lesz két-három év múlva. Egyelőre csak Magyarországon van vakcinabőség, három hónappal a többiek előtt járunk Gulyás szerint.