Gulyás Gergely érve szerint nem lehet szeszt inni a stadionban, mások már láttak ott sört

Gulyás Gergely érve szerint nem lehet szeszt inni a stadionban, mások már láttak ott sört

Söröskorsó (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A futballmeccs és a koncertek közti nagy különbség az alkoholfogyasztás – fogalmazott Gulyás Gergely újságírói kérdésre a csütörtöki kormányinfón. E szerint a labdarúgó-mérkőzésekre azért látogathatnak ki a nézők, mert nem fogyasztanak alkoholt, ellenben a koncertek közönségével, akik ezt nem tudják megállni, így nem lehet 500 főnél nagyobb koncertet tartani.

A kancelláriaminiszter kijelentése több szempontból is problémás. Először is azért, mert nem igaz. Meccsre járó kollégák egyöntetű állítása (mi több, felhördülése), hogy már hogy ne lehetne, sört például egész biztosan. (Márpedig hiába állítják többen ennek ellenkezőjét, a sör igenis alkohol, legalábbis definitíve.)

Nem akármilyen forrás, maga a Ripost számolt be arról tavaly, hogy „közel 120 ezer, egészen pontosan 119 308 korsó sört adtak el a Groupama Arénában, ahol a büfék mellett vannak külön csak ennek a csapolására alkalmas pultok is. A 610 forintba kerülő alkoholos ital a felnőtt szurkolók kezében szinte alapkellék a stadionban”.

De hogy ne mindig csak a Fradi: egyik kollégánk a Vasas, másik a Debrecen stadionjában találkozott szesszel. Bár az is igaz, teszik hozzá, hogy európai nemzetközi kupákon valóban nincs mód italozni, bajnokin viszont „sima ügy”.

A járvány miatt nyilván hozhatnak olyan döntést, hogy mindenféle szeszes ital forgalmazását betiltják a stadionokban – és itt a másik logikai bukfenc –, de akkor miért ne lehetne ugyanennyi erővel a kulturális-szórakoztató rendezvények esetében is ugyanezt megtenni? Már amennyiben abból indulunk ki, hogy alkoholnak köze lehet a vírus terjedéséhez.

Az otthoni alapozást törvényileg aligha lehet megtiltani, és szólhatnak szakmai-egészségügyi érvek akár a teljes tiltás, akár a laza enyhítés mellett, nem ebben akarunk most igazságot tenni. Csak azt érdemes gyorsan leszögezni, hogy a józan paraszti észt és logikát semmiféle jogszabály nem tudja kiikatatni.

De amíg a döntéshozók új hobbikon gondolkodnak, itt egy videó a miniszterelnök kedvenc lapjából, amelyből fontos információk derülnek ki a kulturált fogyasztás részleteiről: