Gulyás Gergely: Szombaton nyithatnak a teraszok

Gulyás Gergely: Szombaton nyithatnak a teraszok

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fél tízig lehetnek nyitva este a vendéglátóhelyek, ahogyan az üzletek is, és 11 órára módosul a kijárási korlátozás kezdete, mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Várhatóan szombaton kerül erre sor, amikor eléri Magyarország a 3,5 millió oltást, jelentette be Gulyás Gergely csütörtökön a Kormányinfón. A miniszter ismét szólt a vakcinák hatékonyságáról szóló vizsgálatokról  – elmondása szerint nyilvánosságra fogják hozni a kutatások végeredményét, amelyek alapján a kormányzat olyan állításokat tesz, mint hogy a Sinopharm vakcinája hatékonyabb a Pfizernél, és a Szputnyik a leghatékonyabb oltóanyag. A Janssen-vakcinák magyarországi vizsgálatát elrendelték, ezután dönthetik el, oltanak-e vele. Arról, hogy valóban nyithatnak-e a mozik és színházak négymillió beoltott után, ahogy korábban a miniszterelnök ezt kilátásba helyezte, Orbán Viktor fog beszámolni a miniszter elmondása szerint.

Valószínűleg már holnap eléri Magyarország a három és fél millió oltást, az ezt követő napon, vagyis szombaton a teraszok megnyithatnak. Fél tízig lehetnek nyitva este, ahogyan az üzletek is, és 11 órára módosul a kijárási korlátozás kezdete, mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A következő egy hétben 1 millió kínai vakcina, 200 ezer első adag oltásra szolgáló Szputynik V és több mint 300 ezer Pfizer vakcina érkezik. Eddig 4,6 millió felett van azoknak a száma, akik már regisztráltak, és részben már beoltottak. A társadalmi immunitáshoz legalább 6 millió ember beoltására mindenképpen szükség lesz, mondta a miniszter.

Benyújtotta a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó javaslatot. A járvány még nem ért véget, ezért szükséges ez, indokolt Gulyás Gergely, aki szerint ezzel kapcsolatban „téves állítások” hangzottak el. Véghatáridőt tartalmaz a veszélyhelyzet meghosszabbítása, a korábbi ellenzéki kritikákra tekintettel is. De a kormány előbb is dönthet a veszélyhelyzet megszüntetéséről. 

A miniszter szerint a szülők és a tanárok józanságára vall, hogy a gyermekek nagy része visszatért az újranyitott óvodákba és általános iskolákba.

Módosulhat a 2021-es költségvetés, és néhány héten belül benyújtják a 2022-es költségvetés tervezetét, összességében 7000 milliárd forint áll rendelkezésre majd a gazdaság újraindítására. Már az idei évben jelentős gazdasági növekedésre számít a kormány. A bértámogatás májusra is jár.

Álhírekkel próbálja az ellenzék lejáratni a járványügyi védekezést és támadja a vakcinákat, mondta Gulyás. Ismét oltásellenességgel vádolta az ellenzéket és arra kérte őket, vonják vissza a keleti vakcinákkal kapcsolatos javaslatokat.

Nyithatnak-e a mozik, színházak 4 millió beoltott után, kérdezte az ATV. Erről a miniszterelnök fog tájékoztatást adni a következő napokban, mondta Gulyás Gergely.

Az egészségügyi hatóságok azt figyelik, hogy mennyi időn át nyújtanak védettséget a vakcinák, ez határozhatja meg, hogy beszélhetünk-e majd felesleges vakcinákról. Ha ugyanis bizonyos idő után az oltást meg kell ismételni, akkor a megmaradt vakcinákat erre kell majd felhasználni.

Aki be van oltva, az védett, és bár indokolt az óvatosság külföldi utazásnál, a miniszter szerint számukra a külföldi utazás elérhető lesz nyáron. Aki be van oltva, külföldre utazva is nagyobb biztonságban lesz, mint az, aki a lakóhelyén marad, de nincs beoltva.

A határzár enyhítésének első lépése az lesz, hogy a magyar állampolgárok ki- és beutazása biztosított lesz, beleértve a határon túl élő magyarok rokonlátogatásait is.

Fürjes Balázstól azért vették el a Fudan Egyetem budapesti campusának projektjét, mert eleve csak a tervezéssel foglalkozott, és praktikusabbnak látták, hogy ha az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárgyalt a kínai egyetemmel, akkor a projekt is náluk legyen, mondta el a miniszter.

A Fudan Egyetem a világ élvonalában van, a magyar felsőoktatás érdeke, hogy Budapestre jöjjön, mondta el Gulyás. A miniszter diplomagyárnak nevezte a CEU-t, szerinte az különbözteti meg a két esetet, hogy a CEU nem folytatott oktatási tevékenységet az Egyesült Államokban, de Magyarországon igen.

Örömét fejezte ki Gulyás Gergely, hogy úgy tűnik, meghiúsul a Szuperliga, amely megszüntette volna az európai labdarúgás nemzeti jellegét. Európa ebben egységes volt, Macron francia elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök is felszólalt ellene.

Ausztriában azért tesztelnek sokat, mert nincs elég oltóanyag. Nem a teszt, hanem az oltás a megoldás, vélte a miniszter.

A pécsi onkológiai kontrollvizsgálatok elhalasztásával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, tájékoztatást kért az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amely szerint tévesek az információk, a kontrollvizsgálatok folyamatosak.

A kínai gyártmányú lélegeztetőgépekkel kapcsolatos problémákkal kapcsolatban, amelyekre a Magyar Hang is rákérdezett, a miniszter azt mondta: lélegeztetőgépek megfelelő számban álltak rendelkezésre Magyarországon, a legjobb minőségben. Nem igaz, hogy a lélegeztetőgépekkel bármi ne lenne rendben, mondta.

Kifejezte Magyarország szolidaritását Csehország irányába, mondta Gulyás Gergely, de nem kommentálta azt a kérdést, hogy kiutasít-e Magyarország szolidaritásképpen orosz diplomatákat, miután Csehország szerint erősen megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban, és ezért kiutasítottak 18 orosz diplomatát. 

A Krím orosz annexiója után Magyarország kifejezte szolidaritását Ukrajnával és támogatta a szankciókat, a miniszterelnök elsők között ítélte el az orosz annexiót. Az államközi kapcsolatokat beárnyékolja, hogy Ukrajna drámaian korlátozza a kárpátaljai magyar közösség anyanyelvi oktatáshoz való jogát, mondta Gulyás az Ukrajnával való viszonyt firtató kérdésre. Magyarország pozíciója nem fog változni ez utóbbi kérdésben, de ettől független Ukrajna területi integritásának kérdése.

Nem tervezi a kormány, hogy ünnepnap legyen június 19, amely napon az utolsó szovjet katona 1991-ben elhagyta Magyarországot, de méltányolják a CÖF kezdeményezését, mondta a miniszter.

Ideje, hogy búcsút mondjunk annak az elképzelésnek, hogy a CNN és a BBC színvonalat képvisel, ez az amerikai elnökválasztási kampány során is látszott, fejtette ki Gulyás.

Semmi nem tartható abból az álláspontból, amit a baloldal korábban képviselt a járványkezeléssel kapcsolatban a miniszter szerint. Azok az országok, akik nem szereztek be keleti vakcinákat, most már gondolkodnak ebben. Az élet azokat igazolta, akik szerint egy járványhelyzetben minden hatékony és ellenőrzött vakcinát meg kell vásárolni.

Remélni lehet, hogy lesznek nyári táborok, de ezt a járványügyi szempontok fogják meghatározni, május második felében lehet erről döntés.

Akit beoltottak, azoknak összességében egy százaléka kerül kórházba, a részletes adatokat később fogják nyilvánosságra hozni, a két oltással rendelkezőknél kisebb lehet ez az arány.

Június közepén lesz az Európa-bajnokság, de addigra Magyarországon - május végéig - mindenkit beoltanak, állította a miniszter a futballmeccsekre vonatkozó kérdésre reagálva.

Védettségi igazolvánnyal nem rendelkező 18 év alattiakról a héten születik majd döntés, de nem érheti hátrány azokat, akik az életkoruk miatt nem oltathatják be magukat, mondta Gulyás.

A kormány elrendelte a Janssen vakcina vizsgálatát, ezt követően döntenek arról, hogy oltanak-e vele, közölte a miniszter.

Minden kutatás végeredményét nyilvánosságra fogják hozni a vakcinák hatékonyságával kapcsolatban, mondta Gulyás. Elmondása szerint az adatok szerint a Siopharm jobb, mint a Pfizer, a legjobb eredményeket a Szputnyik produkálta.

A fogvatartottakkal kapcsolatban elmondta, zajlik az igényfelmérés, heteken belül őket is be fogják oltani.

A védettségi igazolványt az első oltás utáni 6-10 nappal kapják meg a beoltottak. Nagykorú állampolgárokról van szó, mondta Gulyás, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy él a lehetőségekkel, de már az első oltás is jelentős védettséget ad.

Az egyetemeket fenntartó vagyonkezelő alapítványokkal és a nekik juttatott állami vagyonnal kapcsolatban a miniszter azt mondta: az egyetemek átalakítása a felsőoktatás versenyképességével függ össze. A vagyon csak közcélra, felsőoktatási tevékenységre fordítható, reagált arra a felvetésre, hogy mélyállamot épít a kormány az állami vagyon alapítványokba szervezésével.

Nem minden uniós tagállam tekinti biztonsági fenyegetésnek Oroszországot, de aki igen, annak biztonsági garanciákat kell adni – a legfontosabb ilyen garancia egyébként maga a NATO. A gazdasági kapcsolatok ugyanakkor fontosak Oroszországgal, mondta a miniszter.

Az oltottság és a védettségi igazolvány csak azon kérhető számon, akinek erre lehetősége van, vagyis egyelőre a 18 év felettieken, ismételte meg Gulyás.

A sajtó a veszélyhelyzet novemberi kezdete óta csak írásban tehet fel kérdéseket a kormányinfón, ezeket azonban gyakran be sem olvassák az élő adásban, a Magyar Hang kérdéseit ezúttal sem válaszolták meg. Ezúttal az alábbi kérdésekkel fordultunk a kormányszóvivőhöz és a miniszterhez:

  • Csókay András idegsebész a Magyar Hangnak adott interjújában a tavalyi bergamoihoz hasonlította a covidintenzíveken tapasztalható viszonyokat és ugyanilyen kijelentést tett Zacher Gábor is, megjegyezve: van Bergamo-dilemma, van, hogy dönteni kell arról, ki kapjon esélyt. Emellett felelőtlennek nevezte Orbán Viktort azon kijelentése miatt, miszerint „mindenkit meggyógyítanak”. Hogyan értékeli a miniszter fenti kijelentéseket? Álhírterjesztő-e Csókay András és Zacher Gábor?
  • Több magyar állampolgárról tud a Magyar Hang, akik külföldön szereztek védettséget két oltással. A kormányhivatalok elutasítják az ilyen magyar állampolgárok számára a védettségi igazolvány kiállítását arra hivatkozva, hogy erre nincs szabályozás. Mikorra várható ennek a kérdésnek a rendezése?
  • Orbán Viktor miniszterelnök a 2,5 milliomodik oltás beadását követően azonnal bejelentette a lazító intézkedéseket, holott közismert, a védettség kialakulásához további hetek, valamint még egy oltás szükséges. Felmerült-e, hogy a lazítással megvárják a feltételezhetően nagyobb védettséget?
    Ha ez nem volt szempont, miért nem? Milyen kockázatokkal számolnak a mostani enyhítéssel összefüggésben? 
  • Az elmúlt hetekben óriási botrány kerekedett Bosznia-Hercegovinában abból, hogy a szarajevói Klinikai Központ aneszteziológusai arról számoltak be, hogy a Kínából vásárolt ACM812A típusú lélegeztetőgépek közül több nem működik. Magyarország szintén vásárolt ezekből a gépekből. Használja ezeket a lélegeztetőgépeket a magyar egészségügy? Ha igen, kórházakban vagy mentőautókban alkalmazzák? Milyen tapasztalataik vannak az ACM812A típusú gépekkel kapcsolatban?
  • Az elmúlt években a kínai hatóságok több keresztény templomot romboltak le és több mint ötszáz keresztet távolítottak el meghagyott templomok tornyairól. A kormány által is hivatkozott Open Doors nevű keresztény emberi jogi szervezet egyre nagyobb aggodalommal tekint Kínára, ahol becslések szerint a lakosság hét százaléka, körülbelül száz millió keresztény él. Jelezte-e aggályait a magyar kormány a kínai kormány felé az országban tapasztalható keresztényüldözések miatt? Ha igen, mikor és milyen formában? Milyen válasz érkezett? Ha nem, miért nem?