Ha elvennék a másodállás lehetőségét, betegek tömege válna ellátatlanná – Interjú Kincses Gyulával

Ha elvennék a másodállás lehetőségét, betegek tömege válna ellátatlanná – Interjú Kincses Gyulával

Kincses Gyula (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Fontos hangsúlyozni, hogy az egészségügyi ellátórendszer önmagában nem tudja megakadályozni a koronavírus terjedését, a járványt muszáj más eszközökkel lassítani, mert különben az ellátórendszer minden helytállása ellenére elérheti a teljesítőképességének határát – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Kincses Gyula itt említette a tömegrendezvények korlátozását, beszüntetését, az iskolai és online tanrend alkalmazását, a tesztelések számának növelését és a teszteredmények nyomán végzett kontaktkutatást.

(...)

A szakmai vezetők kérdésünkre kitért arra is, Magyarországon a pozitív tesztek aránya nagyon magas, húsz százalék feletti, holott a WHO szerint akkor lehet azt mondani, hogy eleget teszteltünk, ha ez az arány nem több 5 százaléknál.

(...)

A kamarai vezető beszélt az orvosok béremelését is tartalmazó új törvényről, amelyet számos kritika ért. A szakma egyik legnagyobb problémája, hogy veszélybe kerülnének a másod- harmadállások. – Az orvosok több mint felének van másod-, vagy harmadállása és ebből sokaknak a közellátásban. És nem azért akarják ezt folytatni, mert hajtják a pénzt, hanem mert bizonyos területek csak ilyen módon láthatók el. Ha elvennék a másodállás lehetőségét, betegek tömege válna ellátatlanná – mondta Kincses Gyula.

Orbán Viktor miniszterelnök minapi bejelentésekor azt mondta, a szigorúbb intézkedésekre azért van szükség, mert ha a jelenlegi ütemben terjed a koronavírus, az egészségügyi rendszer teljesítőképessége december közepére eléri határait. Mekkora a baj ténylegesen? Van elég orvos és nővér? A koronavírus terjedésének lassításához elegendő-e korlátozni a kijárást éjszaka, vagy sűríteni a tömegközlekedési járatokat? Hol látna indokoltnak további szigorításokat, intézkedéseket? Lenne értelme itthon is egy Szlovákiához hasonló teljes lakosságot érintő tesztelésnek? Volt-e egyeztetés a MOK-kal az orvosok jogállásáról szóló törvényről? Mi lesz, ha mégsem változik a jogszabályi környezet? Mi lesz a háziorvosi rendszerrel?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang november 6-án megjelent 2020/45. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/45. számban? Itt megnézheti!