Ha tovább nő a fogyasztás, összeomolhat a vízszolgáltatás

Ha tovább nő a fogyasztás, összeomolhat a vízszolgáltatás

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Fotó Bellai László, Szentendre.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A ma elrendelt másodfokú vízkorlátozás előírásainak betartása azért fontos a DMRV Zrt ellátási területén élőknek, mert a megbeszélésen kiderült, ha tovább nő a vízfogyasztás, összeomolhat a vízellátó rendszer. Ennek az az oka, hogy az ellátási rendszer egyes elemei egymással szorosan összefüggenek, lökéshullámszerűen végig fut a rendszeren a vízhiány. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy ha a második fokozatban már nem kért, hanem kötelezővé tett korlátozásokat nem tartják be az emberek, akkor összeomlik az egész rendszer, és a régióban sehol nem lesz víz, ott sem, ahol most semmi gond a ellátással – mondta a Magyar Hangnak a Solymáron zajlott válságtanácskozást követően Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere.

A politikus hozzátette, a DMRV tájékoztatása szerint ilyen extrém mértékű vízfogyasztás a cég történetében még nem volt, és a jelek szerint hasonló melegekre még idén nyáron is lehet majd számítani. Ezért a polgármester azt javasolta, vezessék be a nulla fokozatú együttműködés kötelezettségét, amelynek lényege, hogy a szolgáltatónak, illetve az önkormányzatoknak már akkor kommunikálni kell a lakosság felé, hogy ismét gond lehet az ellátással, amikor még zavartalan a szolgáltatás, és arra kérni mindenkit, hogy kezdjen el spórolni a vízzel, mert ha összeomlik a rendszer, akkor sehol nem lesz víz. Sem Solymár, sem Szentendre egész területén, sem a mostani vízhiánnyal érintett települések egyikén sem.

Fülöp Zsolt másik javaslata szerint esővízgyűjtő támogatási rendszert kell indítani, amely kiválthatja a kommunális víz locsolási célú felhasználását. Azt is kérte a szolgáltató szakembereitől, hogy készüljön vészforgatókönyv arról, milyen eszközökre, illetve karbantartásra van szükség, amennyiben hasonló kánikula következik be. Végül arról is szó esett, hogy a jövőben is találkozzanak hasonló körben, illetve hogy össze kell gyűjteni, milyen jogosítványokra van szükségük az önkormányzatoknak – például az építéshatósági jogkör visszakapásával – hogy hatékonyan léphessenek föl a hasonló esetek megelőzése érdekében.

A vízhiány nem korlátozódik Solymárra más településeken is fennakadások voltak-vannak a vízszolgáltatással. Kerekhegyen, a hegy alsó részén például olvasónk információi szerint jön ugyan víz a csapból, de annak nyomása jelentősen alacsonyabb. A magasabban fekvő utcákban azonban már nincs víz.