Hadházy: Egyes pártok már a parlamenti pozíciók elosztásáról beszélnek

Hadházy: Egyes pártok már a parlamenti pozíciók elosztásáról beszélnek

Fekete-Győr és Hadházy (Képernyőfelvétel: Fekete-Győr András / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hadházy Ákos egyeztetést kezdeményezett a parlamenti pártokkal, miután elmondása szerint úgy értesült, hogy „egyes pártok” már a hét elején megkezdenék a parlamenti pozíciók elosztásáról szóló megbeszélést. A politikus szerint arról kellene tárgyalnia az ellenzéki pártoknak, hogyan kerüljék el a „díszellenzék” szerepet.

Levélben kezdeményezett egyeztetést a parlamenti pártok elnökeivel Hadházy Ákos – ezt a képviselő közölte Facebook-oldalán. Hadházy a választáson Budapest 08. választókerületében nyert egyéni mandátumot, és a Momentum frakciójához fog csatlakozni az új parlamentben. Hadházy azt írja: egyeztetést kezdeményezett azokról a javaslatokról, amelyekkel szerinte el lehet kerülni, hogy a mandátumok felvétele után „díszletellenzékként, egy tisztességtelen választáson létrejött parlamentben legitimáljuk a Fidesz hatalmát”.

– Információim szerint egyes pártok már a hét elején megkezdenék a parlamenti pozíciók elosztásáról szóló megbeszélést – én azt javaslom, ezt mindenképpen előzze meg egy eszmecsere többek között arról, hogy szabad-e ilyen komoly munkával nem, de annál több fizetéssel járó pozíciókat elfogadni – írta Hadházy.

Hadházy Ákos szerint azért is szükséges lenne az egyeztetés, mert tegnap az LMP képviselője már be is jelentette, hogy mind a négyen részt vesznek azon a nyitó ülésen, ahol a Nemzeti Választási Bizottság elnöke jelenti a köztársasági elnöknek, hogy minden rendben zajlott a választáson. – Szerencsére a Momentum a hétvégén azt jelentette be, hogy nem vesznek részt az alakuló ülésen és információim szerint az elnökség egyéb lépésekről is tárgyal. Reményeim szerint a többi párt is nyitott lesz arra, hogy ezekről a rendkívül fontos kérdésekről mielőbb eszmét cseréljünk és abban is bízom, hogy korábbi pártom képviselőit is meggyőzhetem arról: problémákról, megoldási javaslatokról nem csak a parlamentben lehet beszélni úgy, hogy az látható legyen. A képviselők mandátumukkal a Tisztelt(?) Ház falain kívül is élhetnek, sőt, jelen viszonyok közepette ott élhetnek csak igazán hasznosan – vélekedett Hadházy.

Fekete-Győr András, az Országgyűlésbe most először bejutó Momentum parlamenti frakciójának vezetője azt, hogy a Momentum nem megy el a parlament alakuló ülésére, azzal indokolta, hogy a választást több szempontból sem gondolják fairnek. Erre példaként azt említette, hogy a köztévé öt percet adott csak az ellenzéknek arra, hogy saját teljes programját bemutassa, miközben „folyamatosan a Fidesz propagandáját nyomja”, ez pedig „unfair választási csalás”. Azt is ilyennek nevezte, hogy az a 600 ezer honfitársunk, aki elvándorolt az országból, a határon túliakkal ellentétben nem egyenlő feltételekkel tudott részt venni a választáson. ezért nem vesznek részt az ülésen, ahol az hangzik majd el, hogy ez egy fair választás volt.

Ungár Péter (LMP), aki pártja listavezetőjeként szerzett mandátumot a választáson, már korábban jelezte: nem bojkottálják a parlament alakuló ülését, mert ezt „nevetségesnek éreznék”. Sőt, nem fognak bojkottálni semmit, mert az ellenzék korlátozott lehetőségeinek a megoldását nem a további önkorlátozásban látják. Ráadásul – tette hozzá – a legelkötelezettebb ellenzéki szavazókon kívül senkit sem érdekel a siránkozásuk. Ehelyett el fogják mondani, hogy „a kormány cserbenhagyta a szociális dolgozókat, hogy a klímaváltozás tragédia lesz hazánk számára, és hogy megfizetethetetlen hazánkban a lakhatás”.