Hadházy Szél Bernadettnek adná Márki-Zay mandátumát

Hadházy Szél Bernadettnek adná Márki-Zay mandátumát

Szél Bernadett és Hadházy Ákos (Forrás: Szél Bernadett Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután szombaton jogerőssé vált az április 3-ai országgyűlési választás eredménye, rekordgyorsasággal alakulhat meg az új Országgyűlés. Az eredmények alapján a Fidesz-KDNP 135, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd szövetsége 57-et, a Mi Hazánk 6 mandátumot nyert, míg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1 képviselővel vesz részt az Országgyűlés munkájában.

A képviselők névsora azonban még nem végleges, a mandátumok igazolásáig bárki lemondhat a parlamenti munkáról. Négy politikus – Márki-Zay Péter, Dobrev Klára, Karácsony Gergely és a fideszes Gál Kinga – esetében már biztosan lehet tudni, hogy nem ülnek be a parlamentbe.

Közülük is a legérdekesebb Márki-Zay Péter mandátuma, aki az Egységben Magyarországért listavezetőjeként jutna be a Parlamentbe, de már idejekorán bejelentette, hogy marad Hódmezővásárhelyen, és a pártokra bízza, hogy kinek adják a mandátumát.

Hadházy Ákos szombaton arról beszélt, hogy szerinte Szél Bernadettnek járna Márki-Zay üresen hagyott parlamenti helye.

– A tisztességtelen feltételek mellett lebonyolított, elcsalt választás következményei közül a Fidesz ismét kétharmados többsége mellett Szél Bernadett kiesése a legigazságtalanabb és legfájóbb. Az ellenzék egyik legaktívabb, legelszántabb, legnépszerűbb és hiteles tagja távozhat a parlamentből – közölte a Facebookon Hadházy Ákos, aki szerint mindez „az ellenzéki pártok rossz döntéseinek a következménye”, mivel Szél billegő körzetben indult, és „világosan lehetett előre jósolni, hogy rossz országos eredmény esetén veszíthet”. 

Az előválasztáson jól szereplő Szél Bernadett azért került bajba, mert a pártok egyezsége nem engedte meg, „hogy a pártelitekhez nem kötődő, független képviselő befutó helyet kapjon a listán. „Azon a listán, amiről az előválasztáson nem is lehetett szavazni.”

– Csak remélni merem (és javaslom is), hogy Márki-Zay Péter át nem vett mandátumát neki ajánlják fel – tette hozzá Hadházy Ákos.

Márki-Zay Péter az ATV műsorában szintén azt mondta, ő „szívesen javasolná”, hogy Szél Bernadetté legyen a mandátuma, de ez hatpárti döntés lesz.

A szabályok értelmében egyébként egy jobbikos képviselő, Végh Noémi következne a listán.