Hagyjon fel a szabálytalansággal – Felszólítás a miniszterelnök-jelöltnek

Hagyjon fel a szabálytalansággal – Felszólítás a miniszterelnök-jelöltnek

Ecsenyi Áron, a Le az Adók 75%-ával Párt elnöke, előválasztási miniszterelnök-jelölt. Forrás: a Le az Adók 75%-ával Párt közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hagyjon fel az ajánlásgyűjtés címén alkalmazott szabálytalan és törvénytelen gyakorlattal – erre szólította fel az ellenzéki előválasztást lebonyolító Országos Előválasztási Bizottság Ecsenyi Áront. Lapunk írta meg, hogy a korábban a lezárások elleni tüntetések szervezőjeként ismertté vált párt vezetője maga írná alá a választók nevében a miniszterelnök-jelöltségéhez szükséges aláírásgyűjtő íveket, ha a szimpatizánsai erre online felhatalmazást adnak neki.

A Magyar Hang kedden számolt be arról, hogy az Ecsenyi Áron által vezetett Le az Adók 75%-ával Párt Facebook-oldalán hétfőn dél körül megjelent egy online aláírásgyűjtő ív, melyet kitöltve a választópolgár hozzájárul ahhoz, hogy Ecsenyi pártja aláírja a választó helyett a miniszterelnök-jelöltségét támogató ajánlószelvényt. Az internetes űrlap kitöltésével Ecsenyiék arra is megszerezni vélik a kitöltők hozzájárulását, hogy az íven megadott telefonszámon később az előválasztási bizottság ellenőrizze (a választóknál) az aláírások eredetiségét.

Az ügyben megkerestük Ecsenyi Áront, aki kérdéseinkre küldött válaszában úgy érvelt, hogy „most azon megfeszülni, hogy ki írta alá kinek, mit számít?”.

Az előválasztási folyamatot lebonyolító Országos Előválasztási Bizottság szerdán felszólította Ecsenyi Áront, hogy „hagyjon fel az ajánlásgyűjtés címén alkalmazott szabálytalan és törvénytelen gyakorlattal”. Azt írták, hogy kizárólag a saját kezűen aláírt, hiánytalanul és olvashatóan kitöltött ajánlásokat fogadják el érvényesnek.

Az előválasztás első szakasza hétfőn indult: szeptember 6-ig kell összegyűjteniük a magukat megméretni kívánó képviselőjelölteknek és a versenybe szálló miniszterelnök-jelölteknek a szükséges számú aláírást. Előbbiek esetében ez 400, a kormányfői jelöltségre aspirálóknál pedig 20 000 ajánlás szükséges ahhoz hogy az illető felkerüljön a szavazólapra a szeptember 18-a és szeptember 26-a között megrendezendő előválasztáson.