Az agrárminiszter nem ébredt későn: hajnalban is viccelődött Magyar Péterrel

Az agrárminiszter nem ébredt későn: hajnalban is viccelődött Magyar Péterrel

Nagy István épp megfogja a munka végét. (Fotó: MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egészen abszurd fordulatokat vesz Nagy István agrárminiszter és Magyar Péter összecsapása. 

Mint ahogy arról beszámoltunk, Nagy István a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta: elképedve nézi, hogy Magyar Péterék kijelentik, el kell vonni a gabonatermeléstől az európai uniós támogatást, majd hogy csak a zöldség-gyümölcs termesztést lehet támogatni. Ez szerinte a vidék elárulása, és olyan fokú drágulást jelentene az élelmiszeriparban, amihez nincs fogható. A miniszter a műsorban elmondta, az Európai Unió tagországainak valamennyi agrárminisztere egyetért abban, hogy külön büdzséje legyen a közös agrárpolitikának, amelynek két tartópillére, a területalapú támogatás és a vidékfejlesztés garantálja, hogy Európában az élelmiszer-szuverenitás és a mindennapi kenyerünk biztosítva lesz a jövőben is. Nagy István óriási sikerként értékelte, hogy az unió közös agrárpolitikájáról a magyar elnökség által felvázolt jövőképet 26 tagállam elfogadta. Azon dolgoznak, hogy decemberre megszülessen a teljes körű egyezség ebben a kérdésben, s akkor „olyan dokumentumot tesznek le az asztalra, amit a bizottság nem tud majd figyelmen kívül hagyni”. Annak kapcsán, hogy az Európai Bizottság (EB) is készíttetett egy stratégiai anyagot az uniós mezőgazdaság jövőjéről, Nagy István azt mondta, előbbi az agrárminiszterek, „két lábbal a földön járó emberek” álláspontját tükrözi, utóbbit egy olyan professzor készítette, akinek „sok köze nincs az agráriumhoz”. Hozzátette: azért készítették el a külön javaslatukat, mert az EB megrendelésére készült dokumentum elfogadhatatlan sok ország, köztük Magyarország, és a gazdatársadalom számára.

A Tisza Párt szerint  ugyanakkor, miközben Orbánék hivatalosan a magyar termőföldet védik, szisztematikusan átjátszották az állami földeket a saját oligarcháknak és a legjobb minőségű földjeinkre pedig ázsiai akkumulátorgyárakat telepítettek. „Eközben soha ilyen kevés családi gazdálkodó nem dolgozott a magyar agráriumban, a fiatal gazdák jelentős része sem földhöz, sem támogatáshoz nem jut és sokan külföldön kénytelenek boldogulást keresni” – fogalmaznak posztjukban. Hozzáteszik: „Az Orbán-kormány büszkén kommunikál arról, hogy Magyarország képes lenne előállítani a hazai élelmiszerszükséglet többszörösét, eközben az alapvető tej- és hústermékek jelentős részét is importáljuk. Ha miniszter úr ma elmegy a világ almatermesztésének egykori központjába, Szabolcsba, akkor lengyel almát talál a zöldségesnél. Ha elmegy Battonyára, vagy más nagy múltú állattartó településre, akkor maximum házi kedvenceket talál. Nagy István hobbi méhészként és miniszterként arra sem volt képes, hogy a magyar méhészeket megvédje a beáramló, hamisított kínai méztől – sorolják a visszásságokat.

Nagy István erre reagálva hétfő hajnali 3 óra 12 perckor posztolt a Facebookon, hosszasan tagadva a Magyar Péterék által írtakat, egyebek mellett azt állítva: „Minden valóságalapot nélkülöz, hogy az alapvető tej- és hústermékek jelentős részét is importáljuk, hiszen sertéshúsból és tejtermékekből nagyjából annyit termelünk, amennyit elfogyasztunk, és ugyanannyit exportálunk, mint amennyi hazánkba érkezik. A magyar baromfihús pedig az egyik legfontosabb exportcikkünk, egyharmaddal többet termelünk abból, mint a hazai fogyasztás.”

Nagy István a posztja végén azonban be akarja vinni a tust, imígy: Péter, az a különbség kettőnk között, hogy a tököt én termesztem, te meg csak faragod és vakarod”.

Érdemes megjegyezni, hogy Orbán Viktor Kötcsén, érzékelve a Tisza párt kihívását, arra buzdította a kormány tagjait, hogy álljanak bele a szakpolitikai vitákba. Nem biztos, hogy pontosan erre gondolt.