Harmadfokú hőségriasztás lesz szerdától

Harmadfokú hőségriasztás lesz szerdától

Egy nő a párakapu alatt hűsíti magát a hőségben Salgótarjánban 2022. június 29-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Fotó: Komka Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdától szombat éjfélig az egész ország területére harmadfokú hőségriasztást rendelt el – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján – Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ezt a fokozatot akkor léptetik életbe, ha az úgynevezett napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meg is haladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5 Celsius-fok fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott, aki mégis a biciklis túra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra kérik, hiszen rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Ismét felhívták a figyelmet, hogy soha ne hagyjanak gyermeket vagy állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha valaki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.