Hárommilliárd forintnyi PCR-teszt végezte a kukában

Hárommilliárd forintnyi PCR-teszt végezte a kukában

PCR-teszt. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Mufid Majnun / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az Országos Vérellátó Szolgálatnál 2022 májusában 3 milliárd forint értékben selejteztek a Covidhoz kapcsolódó teszteket, lejárat miatt. Ezt az összeget az állam finanszírozta az OVSZ számára” – ezt az üzenetet kapta még tavaly októberben az Átlátszó. Ezt követően az intézménytől közadatigénylésben kértek adatokat a selejtezésről, és a válasz szerint 188 852 teszt végezte a kukában.

A Bayer Zsolt felesége, Bayerné Dr. Matusovits Andrea által vezetett OVSZ korábban a koronavírus-járvány miatt felmentést kapott a közbeszerzés alól, 18,2 milliárd forintot költött a vizsgálatokhoz szükséges tesztek, tesztelés, mintavételhez, mintakezeléshez szükséges eszközök, szolgáltatások beszerzésére. A pénz jelentős részét, nettó 16,28 milliárd forintot a Vascular Venture Kft. kapta, amelytől 1 millió PCR-tesztet vettek, darabonként nettó 16 280 forintért. Az Átlátszó hosszas hivatali levelezés után derítette ki, hogy éppen a cég által engedélyeztetett termékekből adtak át a megsemmisítési jegyzőkönyv alapján 188 582 darabot selejtezésre. Az OVSZ által a Vasculare-nek kifizetett bő 16 ezres darabárral számolva a leselejtezett tesztek ára nettó 3,07 milliárd forint volt – írja az oknyomozó portál. 

A nagy összegű PCR-beszerzésről szóló októberi cikkük után Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője írásbeli kérdésben érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy indít-e vizsgálatot az ügyben. Polt október végi válasza szerint ő feljelentésként értékelte a kérdést, és a rendőrséghez továbbította azt. A DK decemberben közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője arról tájékoztatta Sebián-Petrovszkit, hogy a rendőrség nem indít nyomozást, mert semmi gyanúsat nem találtak az ügyben.