Határzár, Hegyeshalom: a román vendégmunkások blokádot vontak a magyarok elé – Videóval!

Határzár, Hegyeshalom: a román vendégmunkások blokádot vontak a magyarok elé – Videóval!

Olvasónk felvétele.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy olvasónk küldött információkat a hétfőről keddre hatályba lépett határzárat követően a magyar–osztrák határról, Hegyeshalomból. Azt írja: „A hazafelé tartó román vendégmunkások hajnal 3 körül lezárták a határátkelőt: azt mondták, ha őket nem engedik, akkor senki nem megy át. Elállták az utat. Terhes nők, gyerekek, feszültség, óriási káosz, a hírekben sehol nem látom.”

Olvasónk több magyarral együtt harapófogóba került, ugyan magyar állampolgárként beléphetnének a hazájukba, ám a román vendégmunkások, akiket éjfél óta nem engednek be Magyarország területére, a magyarokat sem engedik áthaladni. Olvasónk elmondta, hogy visszatolatni, visszafordulni is próbált, hogy a szervízúton hagyja el a problémás területet, de ez sem engedték meg neki a román állampolgárok, sőt, megfenyegették. Olvasónk elmondása szerint azt mondták neki, hogy „ne akarj bajt magadnak, ülj vissza az autóba, nem mész innen sehova”.

Még délelőtt kérdéseket küldtünk a határőrizetet ellátó rendőrségnek, ám többszöri írásbeli sürgetésünkre sem kaptunk választ, telefonos érdeklődésünkre pedig további türelmünket kérték, és nem tudták elmondani, hogy mikorra számíthatunk válaszra. Szerettük volna megtudni a rendőrség illetékeseitől azt is, hogy miképpen tervezik megoldani a kialakult feszült helyzetet, megvédeni a magyar állampolgárokat, és biztosítani a belépésüket a hazájukba.

Az ügyben Románia már diplomáciai intézkedést kezdett, humanitárius folyosó megnyitását kérve, erről ITT írtunk.

A helyzet az osztrák autópályamérnökség kameráin keresztül is nyomon követhető: https://www.asfinag.at/verkehr/webcams/

Frissítés, 14:00: A rendőrség cinikus választ küldött kérdéseinkre, azt tanácsolták, hogy a magyarokat is érintő problémával, kérdéseinkkel forduljunk az osztrák hatóságokhoz. Azt is írják, hogy tanácsolják a magyar állampolgárok számára, hogy kerüljenek egy másik határátkelő felé. Arról nem közöltek semmi információt, hogy mi lesz a határon harapófogóba került honfitársainkkal.

Frissítés, 14:10: Lapunk információi szerint 8-10 autónyi magyar rekedt a magyar-osztrák határon.

Frissítés, 14:15: Az osztrák közszolgálati televíziócsatorna, az ORF stábja megérkezett a helyszínre.

Frissítés, 14:30: Az állami hírügynökség, az MTI is jelentett meg hírt a témában, ám a harapófogóba került magyar állampolgárokról nem írnak. Azt írja az MTI: „Délben csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki Hegyeshalomnál a közúti határátkelő osztrák oldalán. A román külügyminiszter humanitárius folyosó megnyitását kérte, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a határátkelőnél akadtak el. A koronavírus-járvány miatt ettől a naptól csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére a személyszállítás keretében, de a teherszállítás tekintetében a belépéseket nem korlátozzák.”

Frissítés, 14:40: A bukaresti külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megígérte Bogdan Aurescu román külügyminiszternek, hogy a magyar hatóságok kivételesen, egyszeri alkalommal, a lehető legrövidebb időn belül lehetővé teszik annak a 3500 román állampolgárnak a hazautazását Magyarországon keresztül akik a határon rekedtek, miután ennek részleteiről megállapodnak egymással a két ország illetékes belügyi szervei. (MTI) A román vendégmunkások közé szorult magyarokról nem szól a fáma.

Frissítés, 15:15: Kedden éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon. Szijjártó Péter kiemelte: „számunkra az elsődleges szempont a magyar emberek egészségének megvédése, ezt a célt szolgálják a határvédelmi intézkedéseink is”. Hozzátette: a részletekről a rendőrfőkapitányok megállapodtak. Kitért rá: az osztrák hatóságoktól pedig elvárják, hogy tartsák fenn a rendet a határ osztrák oldalán és tegyék lehetővé a magyar állampolgárok és a teherforgalom számára a határátkelőhely használatát.

Frissítés, 16:30: Megkérdeztük Béres Béla nemzetközi jogászt, aki a Magyar Hangnak elmondta: a magyar külügyminiszter a két érintett uniós – román és bolgár – kollégájával kötött megállapodásában érvényre juttatta a rendkívüli járványügyi helyzet miatti magyar közegészségügyi szempontokat azzal, hogy kijelölt tranzitútvonalon, az illetékes rendőri szervek felügyeletével, éjjel haladnak át a vendégmunkások az országon, hiszen a fertőzésveszély minimálisra csökkentése az indoka a személyek szabad mozgása – immár a legtöbb európai országban és között elrendelt – korlátozásának. Emellett érvényesülnek a humanitárius megfontolások, hiszen a vélhetőleg a magyar szabályozás kihirdetése előtt útnak induló vagy azzal csak a határon szembesülő személyek nyilván nem maradhatnak hosszasan a határon a feltorlódott kocsisorban.
Béres Béla szerint célszerű lenne elérni, hogy a híradások szerint a kocsisorban rekedt és ott maradásra kényszerített magyarokat kiemeljék és a határra kísérjék az osztrák rendészeti szervek, hogy ne kelljen kvázi túszként megvárniuk a nem magyar állampolgárok esti elindulását. A terület közigazgatását ellátó állam rendfenntartási kötelezettségére vonatkozó elvárásra a magyar külügyminiszter közleménye is felhívta a figyelmet. Béres Béla hozzátette, hogy a külügyi eljárás mellett a magyar belügyminiszter vagy a Belügyminisztérium más tisztségviselője számára is rendelkezésre állnak a kétoldalú és az Európai Unió belügyi és igazságügyi együttműködése során kialakított intézményes és személyes kapcsolatok, amelyek lehetőséget adnak az osztrák belügyi szervekkel való közvetlen kapcsolatfelvételre a magyarok kiemelése érdekében.

Az MTI fotója a kialakult helyzetről. Hegyeshalom, 2020. március 17. Rendőrök a hegyeshalmi közúti határátkelőnél 2020. március 17-én. MTI/Krizsán Csaba
Olvasónk fotója.