Csoportosan elkövetett hatóság elleni erőszakkal gyanúsítják Iványit és Gurmait

Csoportosan elkövetett hatóság elleni erőszakkal gyanúsítják Iványit és Gurmait

Iványi Gábor és a NAV (Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azzal gyanúsítja a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Iványi Gábort, hogy a két évvel ezelőtt, 2022. február 21-én a Dankó utcában tartott, előre be nem bejelentett NAV-razzia során a vezetésével hatóság elleni erőszak történt – mondta el a Népszavának a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezető lelkésze azután, hogy kijött a vádhatóság épületéből, ahova gyanúsítottként idézték be. Később az ügyészség jelezte, nem csak őt, hanem Gurmai Zita szocialista parlamenti képviselőt is gyanúsítottként hallgatták ki.

Iványi Gábor azt mondta, a hatóság elleni erőszak büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés. Ő alaptalannak tartja a gyanúsítást, nem is tett vallomást az ügyben. Amíg Iványi Gábor bent volt, a szimpatizánsai transzparenst tettek ki a következő kérdéssel: „Holnap már keresztre feszítés is lesz?” A NAV emberei 2022. február 21-én a MET központjában és a gazdasági hivatalában is razziát tartottak, válogatás nélkül foglalva le minden adathordozót és hivatalos iratot. A MET szerint az adóhatóság azóta sem adott semmiféle információt, az elvitt személyi és egyéb anyagokat, számítógépeket pedig nem szolgáltatta vissza. Az ügyészség most azzal indokolta a gyanúsítotti kihallgatásokat, hogy „a megalapozott gyanú szerint Iványi Gábor, mint a szervezet vezetője a többször elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére. Ezt elősegítendő Iványi Gábor és felhívására a jelenlévők – köztük Gurmai Zita országgyűlési képviselő és egy európai parlamenti képviselő – a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták”.

A mostani kihallgatás előtt a MET azt is közölte, hogy a hét folyamán további tíz vezető munkatársukat idézte be tanúként a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya, egy másik kollégájuknál pedig adóellenőri vizsgálatot tartanak. Arról is tájékoztattak, hogy a Kúria nemrég jóváhagyta az ügyészség indítványát, és visszavonta a MET bejegyzett egyházi státuszát. Az Alkotmánybírósághoz nyújtottak be panaszt, még nem született határozat. A MET szerint az összehangolt hatósági vizsgálatsorozat, illetve a 13 éve tartó diszkriminatív kormányzati intézkedések az egyházüldözés gyanúját keltik.

Február 20-án egyébként házkutatást tartottak Ónodi István lelkész lakásán, majd bilincsben vitték el a NAV nyomozói a Magyar Evangéliumi Testvérközösség egyházának és intézményeinek gazdasági vezetőjét. Akkor arra a kérdésre, hogy mi a vád, azt válaszolták, hogy nincsen vád, nyomozás zajlik. Később a lelkész feleségével azt közölték, hogy „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt zajlik az eljárás. Ónodi előzetes letartóztatásba is került, de azt megszüntette márciusban a Gyulai Törvényszék.