Hiába jönnek az ukránok, az ember- és cigarettacsempészek, mégis rengetegen szavaznak a Fideszre

Hiába jönnek az ukránok, az ember- és cigarettacsempészek, mégis rengetegen szavaznak a Fideszre

Közmunkások Hetefejércsén (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részlet a Magyar Hang június 14-i (2019/24.) számában, pénteken megjelent riportból!

Az egymástól úgy másfél kilométerre lévő Hete és Fejércse 1977-ben egyesült, azóta hívják Hetefejércsének az ukrán–magyar határ közelében, különféle csatornák és oldalágak között megbúvó, beregi falut. A település ma úgy fest, hogy könnyen hihetnénk azt, valamikor nevének minden egyes szótagja egy-egy különálló közigazgatási egységet jelölt. Az itteni házak között ugyanis sok helyen hatalmas, üres telkek húzódnak. Némelyiken persze ki lehet venni még egy-egy összeomlott vályogház mementóként megmaradt falát, és megesik az is, hogy egy elgazosodott porta közepén ott virít az Új Széchenyi Tervet hirdető tábla. A település központjában is gyakori látvány, hogy egy takaros ház szomszédja két düledező ingatlan vagy két bevetetlenül hagyott szántó.

Hogy Hetefejércsén pontosan hányan laknak, arra nehéz választ találni. Az éppen zárva tartó kisbolt és a bokáig érő gazos játszótér között megpihenő közmunkásoktól próbálunk eligazítást kérni.

„Itt úgy vagyunk vele, hogy csak a Fidesz" | Magyar Hang

(...)

– Úgy 150-en vagyunk – becsüli a lélekszámot Mező Józsefné a kukának támaszkodva, kezében cigaretta. Csakhogy a választói névjegyzékben 247-en szerepelnek, pedig a falu szétnézve inkább kihaltnak, mind csendesnek tetszik. Később majd kiderül, mi áll az anomália háttérben, de előbb más érdekességek felől érdeklődünk, elsősorban a május 26-ai európai parlamenti választás kapcsán. Ugyan az ország keleti szegletében kevés olyan falut találni, ahol ne ért volna el legalább 60 százalékot a Fidesz–KDNP listája, Hetefejércsén még így is feltűnően kitűnő eredmény született. A hazai átlagnak megfelelő, 42 százalékos részvétel mellett 85 százalék támogatta voksával a kormánypártokat.

Mezőné azt is elmondta, hogy ő is a kormánypártra szavazott.
– Árvízkor segítettek valamennyit, nem mondom, hogy sokat, de segítettek.
– Mikor volt ez? – kérdezem.
– 2001-ben. Azóta persze hazudnak, sem a bérünk, sem a családi pótlék nincs megemelve. Szabolcs el van nyomva, na! – sommáz.

Szóba kerülnek persze a migránsok is. A beszélgetésbe már többen is beszállnak, hiszen mindenki látta a tévében, hogy migránsok eldobálják a vizet és az élelmet. És valami más is előkerül.

(...)

Hogyan lehetnek 247-en a 150 fős falu választó névjegyzéséken? Mi történik az ukrán-magyar határon? Kik költöznek Hetefejércsére? Miért félnek a bevándorlóktól a faluban? A válaszokat keresse a teljes riportban a Magyar Hang június 14-én megjelent 2019/24. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!