Hímzett karjelvényt, bakancsot fognak hordani az iskolaőrök

Hímzett karjelvényt, bakancsot fognak hordani az iskolaőrök

Üres iskolai folyosó. Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az iskolák biztonságának védelme érdekében jogosultak lehetnek az oktatási intézmény lezárásának elrendelésére az iskolaőrök „a feltétlenül szükséges mértékben és időtartamban” – vette észre a Magyar Hang a Hivatalos Értesítő csütörtöki számában, amelyben az iskolaőrőkkel kapcsolatban adott ki utasítást az országos rendőrfőkapitány. A lezárásra lehet indok például a személyeket vagy az anyagi javakat közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet megszüntetése.

A rendőrfőkapitányi utasítás több más kérdést is szabályoz. Ilyen például, hogy az iskolaőrség szakmai tevékenységének irányítását az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Főosztály vezetője az Iskolapartnerségi Osztály közreműködésével gyakorolja, de kijelölnek a kapcsolattartásra helyi és megyei koordinátorokat is.

Ha egy iskolában több iskolaőr is van, akkor a helyi koordinátoroknak kötelessége vezető iskolaőrt kijelölni közülük. Ami az őrök munkáját illeti, szolgálatellátásuk során „magántulajdonú mobil rádiótelefon-készüléket magáncélú használat céljából
nem tarthat magánál”. Ugyanakkor a tilalom alól a helyi koordinátor – az érintett indokolt írásbeli kérelmére – írásban felmentést adhat.

Az iskolaőröknek egyébként a napi szolgálati feladatok befejezését követően kötelességük élő szóban vagy telefonon a helyi koordinátor számára tájékoztatást adni az aznap teljesített szolgálatáról, majd „a beszámoltató lapon köteles a beszámoltatását rögzíteni”. Az iskolaőri tevékenységet a helyi koordinátor – az eligazítás és beszámoltatás során végzett ellenőrzéseken felül – szükség esetén, de havonta legalább 4 alkalommal köteles ellenőrizni, míg a megyei koordinátor legalább 3-szor. Ilyenkor még például azt is ellenőrizniük kell, az iskolaőrök a szolgálatra meghatározott öltözéket hordanak-e.

Például szó szerint az alábbi öltözéket írja elő az ORFK utasítás nyáron:
– Iskolaőr sapka;
– Iskolaőr póló („ISKOLAŐR” felirattal);
– Iskolaőr nadrág;
– Iskolaőr derékszíj;
– Iskolaőr bakancs;
– Szolgálati jelvény (számozott);
– Névkitűző;
– Hímzett karjelvény, tépőzáras kivitel

Egyébként az iskolaőröknek lesz átmeneti és téli szettje is, azokhoz is hozzátartozik majd például a bakancs és az „ISKOLAŐR” feliratú viseletek.

Mint a Magyar Hang beszámolt róla, eddig 423 helyen léptek szolgálatba az iskolaőrök, de a lakosság nagy része nem tartja helyesnek, hogy az idei tanévtől bilinccsel, gumibottal, gázspray-vel felszerelt iskolaőrök is fegyelmezhetik a diákokat.