Hodász atya újra megszólalt

Hodász atya újra megszólalt

Hodász András plébános. (Forrás: az atya közösségi oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három héttel ezelőtt jelentette be Hodász András, katolikus pap, hogy Erdő Péter bíborostól egy év lelkipásztori szolgálat alóli felmentést kapott. A Szemlélek online katolikus lapban most azonban egy hosszabb cikkel törte meg a csendet. Állítása szerint a megszólalásra a népszámlálási kampány késztette. Mint írja, ezerrel dübörög a kampány, amely azt hirdeti, valljuk meg, hogy katolikusak vagyunk, „én meg itt ülök az albérletemben, a szabadságom harmadik hetében és gondolkodom”. Megemlíti, volt olyan ismerőse, aki megkérdezte, katolikusnak vallja-e majd egyáltalán magát azok után, hogy számtalanszor kritizálta az egyházat. Elárulta, nem akarja elhagyni és megtagadni a hitét és a közösségét, majd öt pontban részletezi ennek okait.

Mint írja, az egyház nyilvánvaló bűnei és hibái ellenére is fontos szerepet tölt be a társadalomban, bűnössége ellenére működik általa a kegyelem. Rengeteg hiteles, mélyen hívő és jó ember dolgozik benne, nem csupán felszentelt papok és püspökök, hanem hívek is, akik munkája a mindennapokban nélkülözhetetlen, ha kevésbé látványos is. Emlékeztet, a média gyakran felnagyítja a bűnöket, hibákat, ezeket nem is szabad elbagatellizálni, ha akár egy ilyen eset van, de „jóval többen vannak a hiteles, elkötelezett keresztények, mint azok, akik a botrányokat okozzák”. Hangsúlyozza az egyháznak a társadalomért folytatott munkája fontosságát, továbbá kiemeli, közösségként is fontos a szerepe. „A közösség megtart, segít a bajban, a közösségben megtalálhatom a barátaimat, a páromat. A közösség az, ahol ünnepelhetek. Csak a legfontosabb dolgok az életben.” Végső indokként pedig önmagát említi: „És ez most nem vicc, és nem beképzeltség. Épp ellenkezőleg: tudom, hogy sokszor, sokaknak okoztam fejfájást akaratlanul, és néha akarva. És mégis itt vagyok.”

„Sok a baj, a nehézség az Egyházban? Igen. Történnek rossz dolgok, születnek rossz döntések? Szép számmal. Vannak alkalmatlan, vagy akár rossz szándékú emberek? Tudnék mesélni. De nem gondolom, hogy én jobb lennék a Deákné vásznánál, és nem fogom elhagyni Jézust Júdás miatt!” – írja, majd arra kéri olvasóit, mondják el, nekik miért fontos az egyház.