Bosszantja őket, de Brüsszel milliárdokat hoz a fideszeseknek

Bosszantja őket, de Brüsszel milliárdokat hoz a fideszeseknek

Orbán Viktor és Kósa Lajos egyeztetése (Fotó: Kósa Lajos Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

 

Miközben a kormányzati kommunikáció Brüsszel folyamatos gyalázásából próbál politikai előnyt kovácsolni, fideszes körök szépen profitálnak az uniós forrásokból. Nem kivétel ez alól a mezőgazdaság sem. Az Átlátszó ezúttal az „állattartó telepek fejlesztésére” kiírt pályázatot nézte végig, az 549 nyertesből azokat ellenőrizték, akik 1 milliárd forint feletti támogatást kaptak – ez több mint félszáz céget jelentett. Mindehhez előzetesen közadatigénylést nyújtottak be a Nagy István vezette Agrárminisztériumnak.

A szerkesztőség arra volt kíváncsi, kik szerepeltek sikerrel ezen a pályázaton, és pontosan hova került az arra szánt 206 milliárd forint. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás minimális összege 5 és 100 millió forint között változott, maximum összege pedig 2 milliárd forint volt.

Utóbbi összeghez jár közel a Tolna megyei Bafami Sertéstenyésztő és Hizlaló Kft., ami sertéstelepeinek fejlesztésére 1,9 milliárd forintot nyert. A cég tulajdonosa a SÁRRÉT Sertéstenyésztő Zrt., amely az azonos lakcímen élő szekszárdi Horváth István és a szintén szekszárdi Horváth Orsolya érdekeltsége. Előbbi korábban Szekszárd polgármestere volt, a dohánybolt-koncesszió egyik főszereplőjeként is ismertté vált, dolgozott államtitkárként az Orbán-kormányban, majd őt bízták meg, hogy miniszteri megbízottként felügyelje a sertésprogram végrehajtását.

Hodászon a Bászna Sertés Zrt. 1,7 milliárd forint támogatást nyert el sertéstelep létrehozására, ennek a cégnek Szilágyi Gábor a tulajdonosa, akit Kósa Lajossal hoznak kapcsolatba. Mint az Átlátszó írja, Kósa Lajos testvére, Kósa Karolina Éva a Bászna Gabonában rendelkezik tulajdonrésszel, amelyben Szilágyi Gábor és a Méker Befektetési és Tanácsadó Kft. a társtulajdonos. A Méker azonban jogutódlással tavaly megszűnt és ma már Bászna Sertés Zrt. néven működik. A Mékerben korábban (2015 és 2019 között) Kósa Lajosné, Kósa Lajos édesanyja is tulajdonos volt. 

Milliárdos tételek érkeztek Mádra, a kazah vonalon is mozgó, Varga Mihály pénzügyminiszterrel közeli kapcsolatot ápoló Horváth László környezetéhez, ahogy Bánki Erik baranyai fideszes politikus érdekeltségeihez, a mezőhegyesi ménesbirtoknak és Csányi Sándor cégeinek is.

Részletek és a további kedvezményezettek a cikkben.