Így szóltak vissza fideszes politikusok az amerikai nagykövetnek

Így szóltak vissza fideszes politikusok az amerikai nagykövetnek

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője (Fotó: Deutsch Tamás / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ez a Pressman helytartónak is pályakezdő. Ennyi.” Így üzent Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán David Pressmannek. A politikus ezzel arra reagált, hogy szerda délután David Pressman amerikai nagykövet Budapesten bejelentette: az USA szankciós listára tette a magyarországi központtal működő, de orosz gyökerű Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB), illetve három vezetőjét. A három vezető közül ketten orosz állampolgárok, a bank alelnöke, Laszlóczki Imre viszont magyar, volt külügyes, aki nagykövetként dolgozott Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban. A sajtótájékoztatóról itt írtunk részletesebben. 

Még szerda este a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István a következő szavakkal bírálta a nagykövetet a Hír TV-ben: „illő tisztelettel üzenjük a nagykövet úrnak, hogy nem fogunk változtatni az álláspontunkon, mi a béke pártján állunk”. A Telex összefoglalója szerint a kommunikációs igazgató úgy vélekedett, hogy a nemrég amerikai pénzből indult plakátkampánynak és a nagykövet sajtótájékoztatójának is a nyomásgyakorlás a célja. Orbán Viktor kormánya viszont 12 éve van hatalmon, és szerinte illett volna megtanulnia az Egyesült Államoknak, hogy „ilyen nyomásgyakorlási akciókkal nem érnek el semmit”.

A 444 szerint egyébként a szankciók alá vont cégek és személyek nem üzletelhetnek amerikaiakkal; ha Amerikában vagyonuk van, akkor azt befagyasztják; illetve a személyek nem kaphatnak beutazási engedélyt az USA-ba. A Hvg.hu viszont úgy tudja, hogy a Specially Designated Nationals And Blocked Persons List-re (röviden SDN) való felkerülés még nem jelenti azt automatikusan, hogy a kérdéses személy nem léphet be az Egyesült Államokba.

Lapunk kérdésére Jeszenszky Géza volt külügyminiszter úgy értékelte az amerikai bejelentést, hogy ez újabb figyelmeztetés az Egyesült Államok részéről, meglátása szerint Washington ezzel „lehetőséget kínál, hogy Magyarország módosítson a jelenlegi oroszbarát politikáján”.