Így tüntettek az ellen, hogy kiveszik a művészettörténetet az iskolai alaptantervből

Így tüntettek az ellen, hogy kiveszik a művészettörténetet az iskolai alaptantervből

Tiltakoztak amiatt, hogy kikerül a művészettörténet az alaptantervből (Fotó: Magyar Hang / Albert Enikő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindössze 50-100 fő tiltakozott az ellen, hogy jövő évtől kikerül a művészettörténet az alaptantervből – derült ki a Magyar Hang helyszíni riporterének tudósításából. Az eseményt szombat délelőtt tartották a Szépművészeti Múzeum előtt, ám szinte nagyobb sor kígyózott a Renoir-kiállításra várva, mint ahányan részt vettek a demonstráción. 

Az eseményen több rajz-, művészettörténet- és vizuáliskultúra tanár is tiltakozott. Voltak, akik szerint a kormány döntésének hátterében az áll, hogy így akarnak spórolni, más azt mondta, hogy le akarják építeni a kultúrát és nem akarják, hogy a fiatalok tájékozottak legyenek.

Kollégánk a Renoir-sorban beszélt egy nyugdíjas hölggyel, aki férjével közösen 10 év körüli lányunokájukat vitték el a kiállításra. A hölgy annyit mondott, hogy pedagógus, nagyon egyetért a tüntetőkkel. Szomorúnak találja, hogy mire középiskolás lesz az unokája, már nem tanulhat művészettörténetet, és ha ők nem hozzák a kiállításokra, mindez kimaradna az életéből, ennyivel szegényebb lenne.

Mint korábban beszámoltunk róla, tiltakozik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is, amiért jövő évtől kikerül a művészettörténet az alaptantervből. Az állami fenntartású középiskolákban már választható tárgyként sem lesz jelen, és érettségizni sem lehet a továbbiakban belőle. Nyáry Krisztián irodalomtörténész akkor úgy foglalta össze a bejelentést: a középiskolai művészettörténet-oktatás élt 150 évet. „Hatalmas kár ez, és nemcsak azoknak a gyerekeknek, akik művészeti szakon tanulnának tovább” – fogalmazott Nyáry.