Jámbor András a Fidesznek: mikor adóztatják meg a válságban a saját oligarcháikat?

Jámbor András a Fidesznek: mikor adóztatják meg a válságban a saját oligarcháikat?

Jámbor András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szombati, rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy december 31-ig meghosszabbítják a benzin- és az élelmiszerárstopot. Ezt nem hagyta szó nélkül közösségi oldalán Jámbor András parlamenti képviselő.  

Szerinte a Fidesz a szombati kormányinfón egyértelművé tette, hogy a multikat támogatja a válságban. Ezt szolgálják szerinte a bejelentett intézkedések. Így nem jelent semmit sem az, hogy marad az árstop egyes élelmiszerekre, hiszen a rászorulók nem kapnak támogatást, miközben uniós viszonylatban is rendkívül magas nálunk az élelmiszeráremelkedés üteme.

A benzinárstop fenntartása kapcsán felidézte, hogy a MOL épp ma jelentette be a vele idén szerződőt benzinkutaknak, hogy jövő héten csak a szerződésben vállalt üzemanyag negyedét fogják kiszállítani nekik. 

Egyedül azt tartja „okés” döntésnek, hogy az energiaintenzív termelő kkv-k rezsinövekedésének a felét meg fogják téríteni. Persze ez csak akkor igazán jó, ha valóban munkahelymegtartást kérnek érte cserébe. 

Azt viszont már egyáltalán nem helyesli, hogy a kormány energiahatékonysági támogatást adna a nagytőkének. – Lakosságnak miért nem? – teszi fel a kérdést, szerinte épp a nagy cégeknek van pénzük kifizetni ezeket a beruházásokat. 

– Pont ez a probléma a kormány gazdaságpolitikájával, ezt mondom én is régóta. Válságról-válságra evickélünk, és egyre több pénzt kell kifizetnünk a nagytőkének, hogy itt maradjon. Ez a gazdasági modell fenntarthatatlan – tette hozzá. 

Úgy látja, a kormány a növekvő inflációval egyenes arányosan növekvő áfabevétellel próbálja egyensúlyban tartani a költségvetést, és a válságban a „sokszor megbukott lefelé csorgás elméletére támaszkodik, de ennek is egy buta változatára, hogy ha kitömik pénzel a multikat, akkor azok itt maradnak és majd lecsorog valami jólét a lakosságnak”.

Jámbor András hiányolja a NER oligarchiáinak megadóztatását a válságkezelő intézkedések közül, illetve a kormány szemére hányja azt, hogy a rászorulók – mint például a gyereküket egyedül nevelők, a nyugdíjasok, a fogyatékos családtagjukat ápolók – semmiféle direkt támogatást nem kapnak.

– Ez így katasztrofális következményekkel fog járni. Itt lenne ideje változtatni, hogy ne megint azt lássuk, mint 32 éve mindekor, hogy a válságban még jobban lefelé szakadnak azok, akik eddig is lejjebb voltak, és még jobban gazdagodnak azok a kik felül vannak – zárja posztját az ellenzéki politikus. 

A kormányinfón elhangzottakról ITT olvashat részletesebben.