Jogerős Ács Rezső elmozdítása Szekszárd polgármesteri székéből

Jogerős Ács Rezső elmozdítása Szekszárd polgármesteri székéből

Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere beszél a városban tavaly október 9-i gázrobbanásban megsérült társasház károsultjainak gyûjtött több mint félmillió forint pénzadomány átadásán Szekszárdon 2020. január 21-én. Az adományt a szekszárdi Szent Erzsébet Caritas Alapítvány gyûjtötte. A robbanás a Herman Ottó utca egyik többszintes társasházának második emeleti lakásában történt, amelynek következtében az épület több lakása lakhatatlanná vált (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A felmentésemet kezdeményező közigazgatási perben a Fővárosi Ítélőtábla a mai napon helybenhagyta az első fokú bíróság döntését, ami azt jelenti, hogy ezzel egy időben a polgármesteri megbízatásom megszűnt. A döntést tudomásul vettem és – tiszteletben tartva a bíróság kompetenciáját – elfogadom azt – közölte Ács Rezső, Szekszárd képviselőtestület által hivatalától megfosztott fideszes polgármestere.

Mint Facebook-bejegyzésében fogalamzott, tudomásul veszi, „még akkor is, ha mindez egyetlen határidő figyelmen kívül hagyása miatt történt. Egy határidő, amelyről jómagam nem tudtam – de ez nem szolgál mentségül, s amiről nyilván tudtak azok, akik ezt gondosan eltitkolták, s most biztos aduként felhasználták ellenem. Hogy miért éppen most, azt nem nehéz kitalálniuk azoknak, akik figyelemmel kísérik a kevésbé publikus városi eseményeket is, könnyen kideríthető, kinek, kiknek vagy minek voltam az útjában. Jelen helyzetemben nincs más lehetőségem, mint elköszönni a város polgáraitól és köszönetet mondani mindazoknak, akiket ez megillet.”

Idén május 25-én állapított meg összeférhetetlenséget a város képviselő-testülete, mivel a törvény szerint a 3000 fő feletti település főállású polgármestere más kereső foglalkozást nem folytathat, egyéb tevékenységéért díjazást nem fogadhat el. Mivel Ács Rezsőnek a vagyonnyilatkozata szerint van egyéb rendszeres havi jövedelme, ezért nem lehet polgármester – mondták ki közösen a fideszes és az ellenzéki képviselők. Bomba Gábor, az ellenzéki frakció vezetője a Magyar Hangnak azt nyilatkozta akkor, hogy Ács Rezső polgármester jövedelmére egy korábbi, az Átlátszón megjelent cikk hívta fel a figyelmüket. – Ács feltehetően 2017. évtől folyamatosan betölt a főállású polgármesteri állása mellett, egy másik állást. Ez az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanács Elnöki tisztsége. Ezért havi 300 ezer forint jutatásban részesül. Ezen állást a mai napon az ERÖV vezetője is megerősítette. A két tisztség összeférhetetlen. Ács ezt az összeférhetetlenséget 30 napon belül nem szüntette meg, így a közgyűlés nem tehetett mást, mint hogy megállapította az összeférhetetlenséget és megszüntette a polgármester jogviszonyát. A döntés követő napon ez hatályba lép, azt követően a polgármesteri feladatokat az alpolgármester látja el. 

A Tolna Vármegyei Kormányhivatal nem talált hibát a május 25-én hozott közgyűlési határozatban, így Ács Rezső polgármesteri tisztsége az összeférhetetlenségi ok megállapítását követő napon, azaz 2023. május 26. napján megszűnt – nyilatkozta lapunknak Bomba Gábor június 21-én. A politikus azt is elmondta, Ács Rezső törvényi jogával élve egyszer felfüggesztette a döntés végrehajtását. A június 9-án tartott újabb közgyűlésen a képviselők megerősítették korábbi döntésüket, amelyet ismét fel akart függeszteni a polgármester. Ez azonban a Tolna Vármegyei Kormányhivatal határozata értelmében lehetetlen, mert a törvény ugyanazon ügyben csak egy alkalommal teszi lehetővé a polgármester számára, hogy kezdeményezze az újbóli tárgyalást. 

A menesztett polgármester egyébként három éve küzd egy súlyos betegséggel, az ataxiával, emiatt bizonytalanabbá vált a mozgása, és nehezebben kommunikál. A betegsége ellenére a Covid-veszélyhelyzet megszűnése előtti napokban, 2021 nyarán úgy szabta át az önkormányzat addig érvényben lévő szervezeti és működési szabályzatát, hogy hozzá kerüljenek a legfontosabb döntések. Mostanra már a helyi fideszesek is szembefordultak vele, a Tolna megyei székhely néhány héttel ezelőtti közgyűlésének egyéb, a polgármestert érintő döntéseiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Címkék: Szekszárd, Ács Rezső