Jogerősen pert nyert a volt fehérvári kórházigazgató, akit Kásler 2020-ban kirúgott

Jogerősen pert nyert a volt fehérvári kórházigazgató, akit Kásler 2020-ban kirúgott

Egy sebtiben összehívott értekezleten a menesztett igazgatót, Csernavölgyi Istvánt kitüntették a kórház Szent György-emlékérmével is. Itt is zúgott a taps (Fotó: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Győri Ítélőtábla összesen 28 millió forintot állapított meg elmaradt munkabér, kamatai és sérelemdíj jogcímen a 2020. április 9-én a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház jogellenesen elbocsátott főigazgatójának, dr. Csernavölgyi Istvánnak – írja a Győri Új Szó. Már az első fokon eljáró Tatabányai Törvényszék is kimondta, hogy a kórházigazgató menesztése jogellenes volt, illetve elmaradt munkabérét és annak kamatait is megítélte, ezt követően Csernavölgyi csupán a sérelemdíj iránt fellebbezett. 

Mint arról lapunk is beszámolt, Kásler Miklós miniszter a koronavírus-járvány kezdetén, 2020 márciusában arra szólította fel a kórházigazgatókat, hogy a covidos eseteket azonnal jelenteniük kell. A miniszter az április elején a Szent György Kórházban történt halálesetek pár nap csúszással történő jelentését az igazgató koronavírus-járvánnyal összefüggő súlyos mulasztásaként értékelte és Csernavölgyit azonnali hatállyal felmentette. Mindez annak ellenére történt, hogy a kórházban lezajlott belső vizsgálat szerint a mulasztást nem az igazgató, hanem a Kásler által az intézmény vezetésével utólag megbízott Reiber István, orvosigazgató követte el. Csernavölgyi menesztésekor munkatársai a kórház udvarán szimpátiatüntetést szerveztek, sőt a köztársasági elnöknek is levelet írtak a döntés visszavonása érdekében. A bíróság szerint Kásler tevékenysége alkalmas volt arra, hogy a kirúgott kórházigazgató rossz hírét keltse. Mint a miniszter a Demokrata című hetilapban nyilatkozta, hiába derült ki, hogy az orvosigazgató követte el a hibát, a felelősséget a kórházigazgatónak kell viselni. 

Csernavölgyi a tárgyalás során elmondta, az országos visszhangot kapott ügy kirobbanását követően volt kollégái, barátai körében kérdezősködtek felőle, sőt meg is fenyegették, ha nem áll el a keresettől, további eljárásokat fog elszenvedni a környezete. Mint mondta „ez az ügy nem a pénzről szól. – Az igazságomat keresem, tartozom ezzel a családomnak, a barátaimnak, és azoknak a volt kollégáimnak, akik ott álltak, amikor el kellett hagynom a kórházat. A helyet, ahol évtizedek óta dolgoztam. Reggel még gyógyítottam, este már kikerültem az utcára – mondta.  

Az elbocsátást követően Csernavölgyi nem tudott az állami szférában elhelyezkedni,  Budapesten a magánegészségügyben dolgozik, emiatt napi 150 kilométert ingázik.