Jogerősen pert veszített az ORÖ, mintegy 800 millió forintot kellene fizetnie

Jogerősen pert veszített az ORÖ, mintegy 800 millió forintot kellene fizetnie

Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöki teendőket ellátó elnökhelyettese. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Törvényszék másodfokon 527 millió forint és járulékai megfizetésére kötelezte az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), amelynek csak tartozása van, pénze nincs. Ha eddig kilátástalan volt az ORÖ anyagi helyzete, akkor most még inkább azzá vált – írta a Népszava. A Belügyminisztérium több eljárást is indított az ORÖ ellen, ezek egyikében született most jogerős döntés.

– A Belügyminisztérium és a bíróság szerint az ORÖ nem tett eleget elszámolási kötelezettségének, a roma önkormányzat ezzel szemben továbbra is azt állítja, hogy eleget tett – foglalta össze az ítélet hosszú és szövevényes indoklásának lényeget Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese. Lakatos „koncepciós eljárásban hozott politikai döntésnek” minősítette az ítéletet, amelynek célja az ORÖ „teljes bedöntése”.

Elszámolási viták miatt az országos önkormányzat harmadik negyedéve nem kap állami támogatást. Az ORÖ számláján nincs pénz, a tartozások viszont egyre csak gyűlnek. A hivatal munkatársai – mármint azok, akik még nem dobták be a törölközőt – régóta nem kapnak fizetést, ahogyan az önkormányzat képviselői sem tiszteletdíjat. Lakatos Oszkár szerint a Belügyminisztérium olyan, az előző ciklushoz és Farkas Flóriánhoz kötődő pénzeket követel, amelyeket az ORÖ utólag részletekben már törlesztett. A belügyi tárca jogelődje, az Emberi Erőforrások Minisztériuma igazolta, hogy az ORÖ teljesítette visszafizetési kötelezettségét – hangsúlyozta. A bírósági ítéleten azonban ez nem változtat. Az ORÖ arra készül, hogy a Kúriától kér jogorvoslatot, de akár az Alkotmánybírósághoz, vagy nemzetközi bírósághoz is fordulnak. Lakatos Oszkár megismételte, amit a roma testület legutóbbi közgyűlése után mondott: „Vége van az ORÖ-nek”.

Címkék: ORÖ, pénzhiány, ítélet, per