Karácsony: A városvezetés 200 milliárdos adósságot örökölt

Karácsony: A városvezetés 200 milliárdos adósságot örökölt

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új városvezetés eleve örökölt 150 milliárd forint adósságot, amelyre, mint azóta kiderült, további 50 milliárd rakódik. Hiányzik ugyanis 20 milliárd a Lánchíd felújításához, 10 milliárd a hármas metró felújításának büdzséjéből és 20 milliárd az állatkert befejezéséhez – derül ki Karácsony Gergely főpolgármester Mfor.hu-nak adott interjújából.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, ipari mennyiségű szerződést kell átvizsgálniuk. Most kezdenek hozzá a cégek átvilágításához, amelynek nyomán eldől, hogy melyik társaság élére kell új vezetőt keresni. Azt is elmondta, hogy várhatóan a BKK élére is új vezetőt kell keresni. Elárulta, örülne, ha Vitézy Dávid is pályázna.

Karácsony Gergely: Eddig jó | Magyar Hang

Úgy fogalmazott, a hármas metró

esetében nincs mozgásterük, „muszáj befejezni, bár nem vagyok meggyőződve róla,

hogy valóban ért ez az arculati kezelés annyit, mint amennyibe kerül, és

amilyen terhet jelent a városnak a vonal lezárása. Ide a tartalékkeretből

toltunk be pénzt”. Mint mondta, a Zene Háza megépül, a Néprajzi Múzeum

befejezéséről viszont még egyeztetnének.

Arra a kérdésre, hogy meglepte-e, hogy az éles közgyűlési vita végén a kormánypárti képviselők is megszavazták az öt feltételt tartalmazó előterjesztését az új atlétikai stadionnal kapcsolatban, azt válaszolta, valójában nem, mivel egy ilyen javaslatot felelős várospolitikusnak nem lehet elutasítani. Mindenesetre ez még erősebb mandátumot ad a kormánnyal való tárgyalásokra.

Szerinte egy friss közvéleménykutatás szerint a budapestiek nyolcvan százaléka is egy közösségi létesítményt szeretne a területre és nem egy újabb stadiont. Ha a kormány nem teljesíti a feltételeket, akkor pedig ír egy levelet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetőjének, amelyben tájékoztatja arról, hogy a kormány politikai rövidlátása miatt a főváros nem támogatja a világbajnokság megrendezését. Akkor pedig nem lesz atlétikai világbajnokság Budapesten. Kiemelte, ameddig nincs mindenhol CT, addig nincs új stadion.