Karácsony Gergely: A pesti alsórakpart és a kerületi járóbetegellátás fejlesztésében már megegyeztünk a kormánnyal

Karácsony Gergely: A pesti alsórakpart és a kerületi járóbetegellátás fejlesztésében már megegyeztünk a kormánnyal

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2020. június 9-én (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa csütörtöki ülését követő tájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormány hozzáállása miatt nehéz egyenrangú félként tárgyalni, de most sikerült megegyezni, hogy intenzív tárgyalások indulnak a Budapestnek ígért 3000 milliárd forint felhasználásáról. A sikert többek között az Európai Bizottság nyomásának tudja be a főpolgármester

Azt is kiemelte,  a jelenlegi uniós ciklusban dupla annyi támogatás érkezik, mint korábban, illetve hogy nagyon fontos a vidék fejlesztése, de legalább ennyire fontos, hogy okosan költsék el a fővárosnak járó pénzt.

Eredményként említette a mai tárgyalásokról, hogy sikerült megállapodni a Budapest által a kerületi járóbetegellátás fejlesztésére kikövetelt 10 milliárd forint felhasználásáról, illetve arról, hogy a pesti alsóraktpart a kormánnyal közös fejlesztésként indul, és így megvalósulhat a régóta tervezett zöld rakpart program.

Karácsony Gergely ugyanakkor kiemelte, sok kérdésben egyelőre nem jutottak dűlőre, de reményét fejezte ki, hogy néhány ügyben talán már a jövő héten sikerről számolhatnak be.

Kérdésre válaszolva elmondta, méltatlannak tartja, hogy Fürjes Balázs már a tárgyalások előtt bejelentette az eredményeket, de azt is hangsúlyozta, kifejezetten örül, hogy eljutottak a konkrét tárgyalásokig.

Szintén kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy az elmúlt időszakban a kormány sok pénzt vett el Budapesttől (például a iparűzési adó felezése, szolidaritási adó emelése), és hangsúlyozta, ezek összege nagyobb, mint amennyit most visszakapnak. Kifejezetten fontosnak nevezte a fenntartható közösségi közlekedés jövőbeli fejlesztését, mindenekelőtt a pesti fonódó villamoshálózat megvalósítását. Ugyancsak kiemelt feladatként említette a lakhatási problémák kezelését, lakhatási program elindítását.