Karácsony Gergely: A politikai oldalak nem „kezelik” jól Trianont

Karácsony Gergely: A politikai oldalak nem „kezelik” jól Trianont

Nemzeti színekkel világították meg a Halászbástyát (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A politikai oldalak nem „kezelik” jól Trianont: vagy nem vesznek róla tudomást vagy kisajátítják – erről írt a Facebook oldalán Karácsony Gergely szombaton, a nemzeti összetartozás napjának alkalmából. 2010-ben, az akkor hivatalba lépő Orbán-kormány alatt az Országgyűlés az első döntései között fogadta el, hogy június 4-e, a trianoni békeszerződés aláírásának napja nemzeti emléknappá válik.

Karácsony Gergely felidézte, hogy két évvel ezelőtt, a békediktátum aláírásának századik évfordulóján egy percre leállt a fővárosban a tömegközlekedés. Bár minden évben nem állhat le, szerinte „idén igazán ránk férne egy kis magunkba fordulás”.

A főpolgármester szerint ugyanakkor a politikai oldalak nem „kezelik” jól Trianont: vagy nem vesznek róla tudomást vagy kisajátítják. Mint írta, évek óta hallja baloldali politikusoktól, hogy nincs vele dolog, hogy ki kell lépni a múlt árnyékából, míg a kormányoldal saját magát azonosítja a nemzettel, s sokszor kirekesztőn fegyverként használja. – Pedig Trianon kapcsán nincsenek oldalak, nincsenek ideológiák, csak a közös gyász – közölte, hozzátéve, hogy a múltat csak úgy lehet feldolgozni, ha beszélünk róla, és nem fordítunk hátat traumáinknak, „amelyekből az elmúlt években is kijutott”. Szavai szerint jó volna, „ha végre megtanulnánk a vagy helyett és-t használni, és a nemzeti összetartozás napján megfogadni, Trianonból tanulva, hogy magyarokként egyek vagyunk”.

Karácsony Gergely egyúttal egy személyes történetet is megosztott édesanyjáról, hiszen Trianon azoknak az embereknek a története, akik a fővárosban leltek menedékre, akiket elszakítottak családjuktól vagy el kellett szakadniuk otthonról.