Karácsony Gergely megdicsérte a kormányt

Karácsony Gergely megdicsérte a kormányt

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a MÖSZ elnökség tagja, Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke és Karácsony Gergely főpolgármester, a MÖSZ társelnöke 2021. június 29-én Budaörsön, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatón. Fotó: Magyar Hang / Gulyás Balázs.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elnökségi ülést tartott kedden délután Budaörsön a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. A szervezet - mely Magyarország települési önkormányzatainak ernyőszervezete - nyilatkozatot fogadott el arról, hogy elítéli a hétfő este megjelent megjelent azon kormányrendeletet, mely lényegét tekintve már július 1-től éves szinten milliárdokat vesz el az ellenzéki - jobbikos - vezetésű Dunaújvárosi önkormányzattól. Az adóbevétel felett a továbbiakban a fideszes vezetésű megyei önkormányzat rendelkezik, és azt várhatóan néhány kisebb, fideszes kötődésű településhez csatornázza át.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) társelnöke az elnökségi ülés utáni tájékoztatón elmondta, hogy a MÖSZ felszólítja a kormányt, hogy ezen igazságtalan határozatot vonja vissza, és a jogintézményt, amely ilyen kormánydöntést lehetővé tesz (és amelyet korábban Göd városa ellen is alkalmaztak) szüntesse meg. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy ugyanígy tiltakoznának, ha ezt egy olyan várossal tenné meg a kormány, ahol kormánypárti polgármester van, ám „valahogy mindig az ellenzéki városokat sújtja a kormány”. Az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként induló Karácsony aláhúzta: „szolidaritásunk a dunaújvárosi embereké, a dunaújvárosi önkormányzaté és a dunaújvárosi polgármesteré”.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke arról beszélt, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége által nemrég elfogadott 2022-es költségvetés további bevételkiesést fog jelenteni a magyarországi önkormányzatoknak. Gémesi kiemelte, hogy a MÖSZ elnökségi ülésén foglalkoztak az építőipari árrobbanás kérdésével is, mely az ő számításaik szerint legalább 50%-kal magasabb árakat eredményezett.

A Magyar Hang azon kérdésére, hogy értesültek-e Orbán Viktornak a MÖSZ ülésével egyidőben tett kijelentéséről, miszerint a miniszterelnök morálisan elfogadhatatlannak nevezte, hogy a gyártók akár száz százalékot meghaladó áremeléssel reagálnak a családtámogatásokra Budaörs polgármestere, MÖSZ elnökségi tagja, Wittinghoff Tamás reagált. Azt mondta, még nem értesültek a miniszterelnök bejelentéséről, ugyanakkor szerinte „az árhivatal nem megoldás”. Budaörs polgármestere szerint építéshatóságok önkormányzatok alóli kiszervezése, valamint a CSOK és az ahhoz hasonló támogatások árfelhajtó hatása együttesen vezetett az építőipar árainak elszabadulásához. Wittinghoff polgármester fontosnak tartotta kiemelni, hogy ő nem a családtámogatási rendszer ellen beszél, de az baj, hogy a támogatások az építőiparban csapódnak le.

Karácsony Gergely ehhez hozzátette, az ő véleménye szerint helyes, ha a kormány fenntart ilyen otthonteremtési programokat, a főpolgármester úgy fogalmazott, végre valamiért meg tudja dicsérni a kormányt, mégpedig azért, mert immár a lakásfelújításokat is támogatják, nemcsak az új ingatlanok építését. Szerencsés volna ezzel együtt, ha ezekben az otthontámogatási lehetőségekben megjelennének az energetikai szempontok is - mondta a budapesti városvezető. Ugyanakkor azt is fontosnak tartotta megemlíteni Karácsony, hogy látni kell, ezen programok valóban az építési árak, és az alapanyagok árának emelkedéséhez vezettek. Lapunk kérdésére, hogy ez ennek fényében mennyire tekinthető dicséretnek, Karácsony akképpen reagált, hogy annyiban tekinthető annak, hogy a kormány a lakásfelújítást is a támogatási körbe bevonó lépéseit ő jó irányú változásnak tekinti.

A kormány várhatóan napokon belül bejelenti, miként reagál erre a jelenségre, várhatóan beavatkoznak az építőipari árakba - számolt be róla kedden elsőként a Magyar Hang. „Ezzel lényegében lenyelik azt a támogatást és hitelt, melyet a családok kapnak Magyarországon új otthonuk megteremtéséhez” – mondta Orbán Viktor kormányfő.

Lapunk kikérte Karácsony Gergely álláspontját a Demokratikus Koalíció minapi kampányvideójáról is, amikor Gyurcsány Ferenc pártja fideszes ellentüntetők fotóit tette nyilvánossá. A főpolgármester erre azt mondta, hogy kéri az összes ellenzéki pártot, de a kormánypártokat is, hogy „kényesen” figyeljenek oda az állampolgárok jogaira. Ugyanakkor arra kérte a Fideszt, hogy ne küldjenek provokátorokat az ellenzéki kampányeseményekre, „mi sem fogunk küldeni provokátorokat a fideszes rendezvényekre”.

Wittinghoff Tamás a helyi ügyekről szólva megemlítette, hogy Budaörs városát 2021-ben 3,1 milliárd forint szolidaritási hozzájárulás terhelte, mely hozzájárulás szerinte törvény- és alaptörvénysértő, hiszen a jogszabályok szerint az önkormányzatok a saját vagyonukkal önmaguk rendelkeznek. A városvezető kiemelte, hogy az általa legokosabb magyarnak nevezett személy (Mészáros Lőrincre utalt - szerk.) montenegrói szállodaépítésre kapott egy milliárd forintot, míg Budaörs egy fillért sem, pedig óvodaépítésre fordították volna a kompenzációt - ha kapnak. Így Wittinghoff szerint megállapítható, hogy a kormány számára többet ér egy montenegrói szállodaépítés, mint a budaörsi gyerekek.

Kérdezték az újságírók Karácsony Gergelyt a Fidelitas vasárnapi akciójáról, melynek alkalmával a Fidesz ifjúsági szervezete lekaszált és ezzel tönkretett egy fővárosi méhlegelőt. Budapest első embere erre úgy reagált, hogy „a Jóisten teremtette azt a gyepes társulást, amit a fidelitasos fiatalok lekaszáltak”.

Az eseményről készült teljes, vágatlan videót itt tudja megtekinteni: