Karsai Zoltán: „Soha nem fogjuk feladni a vasárnapi zárva tartást”

Karsai Zoltán: „Soha nem fogjuk feladni a vasárnapi zárva tartást”

Fotó: Unsplash/Alexandru Tugui

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zárva tartanak a Lidl üzletein túl a Rossmann boltjai is idén december 24-én. A piacvezető élelmiszerlánc a Fidesz-közeli Civil Összefogás Fórum (CÖF) és az Egyenlő.hu nevű szakszervezet kezdeményezéséhez csatlakozott, amikor úgy döntött, hogy eltekint a szokásos, délután kettőig tartó nyitva tartástól szenteste napján. Csütörtökön a drogérialánc is hasonlóan lépett. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) üdvözli a kezdeményezést. Az érdekképviselet maga is tárgyal üzletláncokkal a kérdésről, és ennél tovább is mennének: a szakszervezet elnöke, Karsai Zoltán szerint nem állnak meg addig, amíg Magyarországon zárva nem lesznek vasárnaponként az üzletek.

– Támogatjuk ezt a döntést, bárki is kezdeményezi - mondta a Magyar Hangnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke azután, hogy a Rossmann is bejelentette: december 24-én zárva tartanak üzleteik. Néhány napja közleményben jelentette be a Lidl élelmiszerlánc, hogy a Fidesz-közeli, a kormányt támogató békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum és az Egyenlő.hu nevű szakszervezet kezdeményezésének kiemelt partnere lesz, melynek keretében a piacvezető áruházlánc mind a 200 üzlete zárva tart majd december 24-én. „Piacvezető áruházláncként fontosnak tartjuk, hogy példát mutassunk és Magyarország alapértékeit tovább erősítsük. A család fontossága nem kérdés számunkra, ezért úgy döntöttünk, hogy a szeretet ünnepére mind a 8500 munkavállalónk számára szabadnapot biztosítunk” - fogalmazott Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke.

Ezután jött most a Rossmann drogérialánc döntése: december 24-én ők is zárva tartanak üzleteik. A bolthálózat közleménye szerint példaértékűnek tekintik a Lidl hasonló lépését. Hozzátették ugyanakkor: a bevásárlóközpontokban kötelező érvényű nyitva tartás vonatkozik a Rossmann üzleteire is, ezért egyeztetniük kell a bevásárlóközpontokban az ott működő üzletek zárva tartásáról, amit így nem is tudtak biztosra ígérni. A Rossmann esetében egyébként ugyancsak 200 üzlet lehet érintett. Számos nagy üzletlánc már a korábbi években is úgy döntött, hogy 14 óra helyett 12 óráig tartanak nyitva december 24-én.

A kereskedelmi ágazat legnagyobb szakszervezete, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) üdvözli a 24-i zárva tartással kapcsolatos lépéseket. Karsai Zoltán elnök a Magyar Hangnak elmondta: nagy jelentőségű lépésnek látja, hogy a piacvezető élelmiszerlánc, a Lidl meghozta ezt a döntést. Hozzátette: ahogy a korábbi években, szakszervezetük idén is több céggel tárgyal a 24-i zárva tartás érdekében. Ám ő is felhívta a figyelmet arra, hogy a bevásárlóközpontok esetében akadályt jelent a szolgáltatási szerződés, amely arra kötelezi az üzleteket, hogy meghatározott időben nyitva tartsanak. – Ez elől a kötelezettség elől nehéz kitérni, így ezeknek az üzleteknek valószínűleg ki kell nyitni. Szintén problémát jelenthet, amikor egy vállalat több országban működtet üzleteket, de csak Magyarországon döntene úgy, hogy bezár 24-én – fogalmazott a szakszervezeti vezető arról, hogy milyen problémákba ütköztek a tárgyalások során.

Karsai Zoltán azonban úgy gondolja: ezek pusztán technikai, bürokratikus akadályok, a december 24-i zárva tartásnak komoly üzleti akadálya szerinte nincs, főleg, hogy idén vasárnapra esik a szenteste. – Vasárnap a foglalkoztatás drága, viszont a forgalom nem túlságosan „acélos”, és eleve csak fél napos nyitva tartásról van szó. Nem biztos, hogy nagyon nyereségesre lehet kihozni ezt a napot – vélekedett Karsai. Tapasztalatai szerint egyértelmű, hogy a kereskedelmi dolgozók is inkább azt választanák, hogy otthon maradhassanak december 24-én.

Az egész éven át tartó vasárnapi zárva tartással kapcsolatban már Karsai Zoltán szerint is nagyobb lehet a megosztottság, hiszen a vasárnapi munkavégzéssel a szokásosnál lényegesen többet lehet keresni. De Karsai szerint ezen a téren is sokat változott a társadalom hozzáállása, és elmondása szerint a KASZ nem adja fel a vasárnapi boltzárért folytatott küzdelmet. – Soha nem fogjuk feladni, addig fogjuk csinálni, amíg Magyarországon a boltok vasárnap be nem zárnak - mondta a Magyar Hangnak a szakszervezeti vezető, aki rámutatott: a vasárnapi zárva tartást egyre több környező országban vezetik be, például Horvátországban és Szlovákiában is, Ausztriában pedig már régóta gyakorlat.

A harmadik Fidesz-kormány 2015-ben, a KDNP kezdeményezésére vezette be a vasárnapi zárva tartást, ám a kezdeményezés jelentős társadalmi ellenállásba ütközött, a kormány pedig bő egy év elteltével azt javasolta az Országgyűlésnek, vonják vissza a vasárnapi boltzárat. Karsai Zoltán szerint azóta sok minden változott, olyan dolgok váltak elfogadottabbá, amelyek korábban nem, mint a széles körben elérhető home office vagy a négy napos munkahét. Úgy véli: a vasárnapi boltzár kérdésében is hasonlóak a trendek: – Átestünk a covidon, és ezalatt megtapasztaltuk, hogy korlátozott nyitva tartás mellett is működnek a dolgok. Sokan kipróbálták az online bevásárlást, olyanok is, akik azelőtt nem. A társadalom toleránsabb lett – vélekedett az elnök.