A kirúgott OMSZ-vezető a kormányinfóból tudta meg, hogy elégedetlenek voltak velük

A kirúgott OMSZ-vezető a kormányinfóból tudta meg, hogy elégedetlenek voltak velük

Viharfelhők. Képünk csak illusztráció (Fotó: Anandu Vinod / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonkét éves szolgálat után fájó volt a döntés, hogy visszavonták vezetői megbízását – nyilatkozta a Telexnek Horváth Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat tegnap felmentett elnökhelyettese.

A szakember arról is beszélt, háromhetes szabadságot követően meglepetésként érte, hogy hétfőn behívatták a Technológiai és Ipari Minisztériumba, ahol Raisz Anikó (környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős) államtitkár mindenféle indoklás nélkül közölte vele és Radics Kornélia OMSZ-elnökkel, hogy felmentik őket tisztségükből.

Annál is inkább furcsa volt a döntés, mert az elnökhelyettes nem volt részese az augusztus 20-ára elkészített meteorológiai előrejelzésnek, illetve mert tudomása szerint korábban a kormány nem jelezte, hogy gond lenne munkájukkal. Sőt, Áder János köztársasági elnök 2020-ban az Országos Meteorológiai Szolgálat 150. születésnapján kitüntette, és Orbán Viktor miniszterelnök is levélben gratulált Horváth Gyulának, továbbá megköszönte munkáját.

Miután kiderült elbocsátásuk, sok kolléga biztosította őket együttérzéséről. Arra nem tudott válaszolni, hogy vajon politikai vagy szakmai szempontok alapján született a döntés. Arról csak a keddi kormányszóvivői tájékoztatóból értesült, hogy korábban is fennálló állítólagos „kompetenciahiányok” miatt menesztették őket. Korábban semmi olyasmi nem jutott el hozzájuk, hogy a kormány elégedetlen lett volna velük. 

Horváth Gyula arról is beszélt, hogy a 2006-os tragédia óta egy kollégájuk folyamatosan ott ül az operatív törzs ülésein, illetve hogy idén már egy hónappal az elmaradt tűzijáték előtt elkezdték a munkát: egy héttel a rendezvény előtt szélmérő berendezéseket telepítettek, valamint 19-én és 20-án rádiószondás magassági ballonokat is feleresztettek, hogy minél pontosabb előrejelzést adhassanak.

Újabb részleteket közölt a tűzijáték-halasztásról a G7 is. Az OMSZ egyik munkatársa név nélkül elmondta: „A politikai nyomásgyakorlás konkrétan azt jelentette, hogy már augusztus 19-én állásvesztéssel fenyegették az intézmény vezetőit, ha nem adnak szinte percre pontos vihar-előrejelzést. A Mándoky-koncertet végül el is kapta a zivatar, amit az OMSZ sikeresen előre jelzett, majd pedig az operatív törzs learatta ezért a babérokat. Másnap aztán, amikor a prognosztizáció ellenére nem jött a vihar, az egészet rátolták az OMSZ-re. Mindenkiben volt megfelelési kényszer, de most leginkább nagy összetartozás-érzést és szolidaritást tapasztalok a kollégák között”.

A cikkben kitértek arra is, hogy a hektikus időjárás miatt az OMSZ már pénteken jelezte, azt szeretnék, ha a szombat délre tervezett döntést a tűzijáték megtartásáról pár órával, például délután háromra halasztanák. A fő nehézséget ugyanis az jelentette, hogy kilenc órával a tűzijáték kezdete előtt kellett volna megmondani, hogy megérkezik-e a vihar este kilencre Budapest belvárosába.

A nap folyamán az OMSZ a szokásos napi 2 helyett 3 szondát bocsájtott fel a magas légköri mérésekhez, de a középső, a tűzijáték miatt beiktatott szonda eredményei sem voltak még meg délre. Így csak a viszonylag elavult éjszakai adatokkal tudtak dolgozni. Ha ennél vannak frissebb adataik is, valószínűleg az említett 75-80 százalékos valószínűségnél kisebb esélyt adtak volna egy jelentős csapadékra a tűzijáték időpontjában, írja a portál.