Kemenesi Gábor az OMSZ-ügyről: „a mindenkori politika magára hagyta az értelmet és a suttyóságra épített”

Kemenesi Gábor az OMSZ-ügyről: „a mindenkori politika magára hagyta az értelmet és a suttyóságra épített”

Kemenesi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint megírtuk, Palkovics László miniszter hétfőn azonnali hatállyal felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és szakmai elnökhelyettesét, mert a Kovács Zoltán vezette, a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs a szolgálat előrejelzése alapján fújta le napközben az augusztus 20-ai tűzijátékot, ám végül nem volt olyan rossz idő szombat este.

A menesztés miatt kemény hangú állásfoglalást adott ki kedd délelőtt Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Azóta megszólalt az OMSZ elleni támadásról Kemenesi Gábor biológus, víruskutató is, vette észre a 444

A tudós a Twitteren írt arról, hogy „a mindenkori politika magára hagyta az értelmet és a suttyóságra épített, itt sosem volt cél értelmes társadalmat építeni, a rettegő/gyűlölködő/függő könnyebb játszótér a politikusnak. Ennek kedvez a mostani OMSZ ügy is, akik nem értik mi az a 80% valószínűség most ünnepelnek.”

Szerinte ez a szakmaiság és tudomány elleni támadás is, amelynek a spektruma jóval túlmutat a mostani ügyön, majd felidézte a vakcinák ügyét, ahol szintén valószínűségeket kellene felfognia a társadalomnak.

„Valószínűségeket kellett volna felfogni, de sosem láthattunk ilyet, a vakcináknál is a politikában ,bevált’ karakterre építést választották. MB arcát nézhettük számok, tudományos adatok közlése nélkül, azt sem az értelemre építették. Ezek mind olyan momentumok és eljárások amik hosszú távon is lejtmenetre és a haszonleső politika számára kiszolgáltatottá, a populizmusra fogékonnyá teszik a társadalmat. Közben nem meglepő, hogy virágoznak a vírustagadó, konteó- és hátterhatalomhívő mozgalmak. Értelmiségiként és értelmes emberként igazi szenvedés ezt megélni, ugyanakkor nagyon nagy a felelősség is, hogy ez mihamarabb változzon. Szerintem a legfontosabb, hogy nem szabad csendben maradni, ki kell mondani ha valami rossz. Az OMSZ kirúgási ügy rossz, nagyon rossz” – írja posztjában Kemenesi Gábor.