Politikai nyomásgyakorlást érzett az OMSZ az operatív törzs részéről

Politikai nyomásgyakorlást érzett az OMSZ az operatív törzs részéről

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke beszédet mond a Szolgálat 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten, a Várkert Bazárban 2020. szeptember 25-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem szakmai háttérintézmény.” Ezekkel a szavakkal kezdődik a szervezet kedden délelőtt megjelent Facebook-bejegyzése, amelyet 16 vezető beosztású OMSZ dolgozó írta alá, és amelyben politikai nyomásgyakorlással vádolják az augusztus 20-i ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzset.

A bejegyzésben felidézik, hogy „az OMSZ a 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs munkájában.”

Majd kiemelik, hogy az idei évben számos plusz méréssel segítették a döntéshozók munkáját, illetve hogy tudásuk legjavát adva támogatták az operatív törzs munkáját, majd így folytatódik a bejegyzés:

„Azonban az operatív törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagymértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották, és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.”

Kiemelik, méltatlannak tartják a szervezetre „nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt tartalmazó rosszhiszemű médiamegjelenést”, illetve azt, hogy „a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át. Szinte ezzel egyidőben történt az OMSZ elnökének, dr. Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amit – egyéb indoklás híján – a médiahírek alapján az augusztus 20-i eseményekkel hozunk összefüggésbe. Ezt elfogadhatatlannak, alaptalannak és az operatív törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartjuk.”

A bejegyzés végén az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében két feltétlenül szükségesnek tartott javaslattal élnek:

„1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.

2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.”

Az ügy előzménye, hogy Palkovics László miniszter hétfőn azonnali hatállyal felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és szakmai elnökhelyettesét, mert a Kovács Zoltán vezette, a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs a szolgálat előrejelzése alapján fújta le napközben az augusztus 20-ai tűzijátékot, ám végül nem volt olyan rossz idő szombat este.