Kincses Gyula nem indul újra az orvosi kamara vezetéséért

Kincses Gyula nem indul újra az orvosi kamara vezetéséért

Kincses Gyula (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindenkinek köszönöm azt, hogy szakmai életemet ezzel a szép küldetéssel zárhatom, és bár az elnökség tagjai egységesen maradásra akartak bírni, nem indulok a november 25-i választáson – jelentette be Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke kedd éjjel a szervezet Facebook-oldalán.

Felidézte a bejegyzésben, hogy bő négy éve az Újratervezés csoport hívására hagyott fel a nyugdíjas élettel, hogy közösen kezdjék el a Kamara megújítását, újraélesztését. Azt írta, hogy alapvetően céljaik a hivatás presztízsének megfelelő bér elérése, a hálapénz betiltása, a kamara társadalmi presztízsének, súlyának, ismertségének helyreállítása, valamint a kamara belső működésének korszerűsítése, átalakítása voltak. Szerinte a két legfontosabb célkitűzést mára teljesítették, és a MOK-ot kihozták az árnyékból, a közélet és az egészségpolitika ismert és elismert szereplőjévé tették. „A szervezeti átalakításban is értünk el eredményeket, de egyrészt ez a munka koránt sincs kész, másrészt a kötelező tagság eltörlése mélyrehatóbb és felgyorsított változásokat követel” – tette hozzá.

„Úgy gondolom, hogy a Kamara következő éveiben a folytonosságot biztosító, de új, dinamikus, a tagokhoz közebb élő elnökre van szükség. Olyan elnöknek kell folytatni az eddigi munkát, aki – megújítva, az új helyzethez adaptálva viszi tovább az elmúlt négy év munkáját, – akire az árnyéka sem vetül a politikai kötődésnek, – magas szintű orvos-szakmai ismeretekkel rendelkezik, – a kollégák között él, személyes tapasztalásokból ismeri a tagok gondjait, problémáit” – írta az általa kívánt utódról. Búcsúzóul megjegyezte, hogy visszatér a nyugdíjas életbe, de ha az új elnökség igényli szakmai segítségét, akkor örömmel teszi azt.

A bejegyzéshez mellékelte a tisztújításra javasolt jelöltjeiket is. Eszerint az elnöki tisztségre Álmos Pétert, főtitkárnak Svéd Tamást, az etikai kollégium élére Kereszty Évát, a felügyelőbizottság vezetésére pedig Szécsényi-Nagy Balázst javasolja. A Fidesz és propagandája az elmúlt években rendszeresen gyurcsányozva támadta a MOK vezetését és Kincses Gyulát.