Kis falvak kerülhetnek padlóra, inkasszóval fenyegetik őket

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudtak róla az önkormányzatok, hogy be kell jelenteni az újonnan vett falubuszok rendszámát az Államkincstárnak – erről beszélt a Hír TV Reggeli járat című műsorában Komlóska polgármestere. A mulasztások miatt az érintett kistelepülésektől jelenleg átlagosan hárommillió forintot követelnek.

Három évvel ezelőtt tudta Komlóska lecserélni a régi falugondnoki autót. Ezt számos különböző alkalommal használják Pásztor István gondnok szerint: többek közt, ha valaki eltöri a kezét, és be kell vele menni a sürgősségire. Az idős embereket orvoshoz, templomba vagy bevásárolni, míg a kicsiket úszásoktatásra viszik.

Az új kisbusz tizennégy millió forintba került, amihez tízmilliós európai uniós támogatást tudtak szerezni. A rendszámot be kellett volna jelenteni az Államkincstárnál, erről viszont nem tudtak, így büntetést kaptak. Nemcsak ők: összesen kétszázhat önkormányzatra rótt ki bírságot az állam még 2017-ben.

„Hétfőn kaptunk egy telefonhívást az Államkincstártól, hogy ha nem fizetjük ki ezt a bírságot kamatos kamattal, akkor a Magyar Államkincstár inkasszálja a bankszámlánkat. (…) A mi állami normatívánk az havi 1 millió 350 ezer forint. Tehát ez azt jelenti, hogy több havi normatívát kell inkasszálni, több hónapon keresztül, hogy visszakapja az állam ezt a támogatást. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok önkormányzat ezáltal működésképtelenné tud válni” – fejtette ki a Hír TV-nek Komlóska polgármestere, Köteles László.

Az eljárás miatt több önkormányzat is pert indított az állammal szemben, a bíróság pedig nekik adott igazat. Mások viszont továbbra is kapják a fizetési felszólítást a bírságról. Mindezt úgy, hogy Köteles elmondása szerint a választások előtt azt ígérték nekik, hogy nem kell kifizetni a büntetést.

Vágyak

Nem küldték be a rendszámot ezért visszakéri a falubuszokra adott több milliós támogatást az államkincstár. Eközben formálódik a Modern Falvak Program, a kormány már jövőre százmilliárdokat ígér. A vágyakról és a tényekről Komlóska polgármestere, Köteles László beszélt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ráadásul eközben módosított a jogszabályon: idén január 1-jétől kikerültek a falugondnoki szolgáltatások nyilvántartásából a gépjárművekre vonatkozó adatok.

Köteles úgy gondolja, a falugondnoki szolgáltatásokat támogatni kellene. Komlóskán ez a szolgálat ötmillió forintba kerül évente, tehát a normatíva még a bérköltséget sem fedezi. „A tíz éve nem változó normatívát meg kellett volna duplázni” – jelentette ki a polgármester. A vidékfejlesztés kapcsán úgy fogalmazott, hogy nem félretenni kellett volna Ángyán Józsefet, hanem a programját alkalmazni. „Propaganda van, pénzelvonások vannak, és közben az emberek nem értik, hogy a tévében ezt mondják, közben pedig inkasszálják a bankszámlánkat” – tette hozzá.