Kissé rendhagyó lett a virágkarnevál Debrecenben

Kissé rendhagyó lett a virágkarnevál Debrecenben

Az AKSD hulladékgazdálkodási vállalat Felelősséggel a mindennapokban nevű virágkocsija 2020. augusztus 20-án (Fotó: A debreceni Virágkarnevál Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a koronavírus-járvány miatt elmaradt a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az önkormányzati vezetők úgy döntöttek, hogy magát az 51. virágkarnevált megtartják, a szokásos programelemeket felaprózzák, széthúzzák. Így augusztus 20-án bemutatták a 10 virágkocsit, de nem menetben felvonultatva, hanem álló látványosságként.

Az olykor kissé bizarr produkciók Debrecen főutcájának sétálóövezetében tekinthetők meg. Mint a Debreceni Virágkarnevál Facebook-oldaláról kiderül, a következő napokban néhány virágkocsi elindul más városokba, így 21-én már csak 9 virágkocsit látható, 22-én hatot, míg 23-án már csak öt virágkocsi lesz megtekinthető a Ködszínháznál.

A kompozíciók egyébként a környezetvédelem fontosságát és a természet szeretetét, az elődök, a hagyományok tiszteletét, valamint az összetartozás érzését jelenítik meg. Miután az alkotásokat közelebbről lehet megszemlélni, a készítők olyan növényeket, virágokat használtak, amelyek színesebbek, részletgazdagabbak.

Egyszer volt… az élet
a Richter Gedeon Nyrt. virágkocsija (Forrás: a Debreceni Virágkarnevál Facebook-oldala)

Ugyancsak augusztus 20-án avatták fel Debrecenben Szanyi Borbála Szent István szobrát a Dósa nádor téren. Az eseményen részt vett két fideszes országgyűlési képviselő is Pósán László és Tasó László személyében, de csak Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere mondott beszédet – tudósít a Debreciner.hu.

„Jön, lát, győz, fut!”
a Debreceni Szakképzési Centrum virágkocsija (Forrás: a Debreceni Virágkarnevál Facebook-oldala)

A politikus a Szent István-i életművet a legidőtállóbb magyar alkotásnak nevezte. 2020 szerinte több szempontból is történelmi év a magyarok számára: egyrészt a koronavírus hosszú idő után újra emlékeztetett minket arra, hogy a járványok veszélyt jelenthetnek ránk, másrészt idén volt százéves a trianoni békeszerződés.

A fideszes városvezető beszédében később szembeállította Debrecent az ellenzéki vezetésű Budapesttel. Szerinte a fővárosban úgy gondolják, hogy nincs már szükség Szent István-szoborra, ehelyett szivárványzászlókat tűznek ki a középületekre. „Budapesten nem lesz új Szent István szobor, de lobog a szivárványos zászló, Debrecenben pedig áll a Szent István-szobor és a nemzeti színű zászló lobog” – fogalmazott Papp, aki szerint ez a helyzet jól kifejezi, hogyan képzelik el „ők” ott és „mi” itt az ország jövőjét.

A portál helyszínen lévő tudósítója szerint több százan voltak a szoboravatáson, ám a tömegben maszkokat csak elvétve lehetett felfedezni, többnyire azok is csak a hordozójuk állát takarták.