Kiürülnek a kollégiumok, pénteken tömeg lehet a vonatokon

Kiürülnek a kollégiumok, pénteken tömeg lehet a vonatokon

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ - Hallgató kiköltözik a Nyíregyházi Egyetem diákjait fogadó Sandra Ifjúsági Szállóból 2020. március 12-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán jelentette be, hogy rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezésért. Közölte: intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken. Mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek bezárnak.

A Semmelweis Egyetem hallgatóinak túlnyomó része fegyelmezett, azért is, mert ismerik az egyes betegségek lefolyását – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1-en csütörtök este.

Merkely Béla hangsúlyozta: bár az orvostudományi oktatásban kifejezetten fontos a gyakorlat, meg fogják tudni oldani, hogy a hallgatók – ha később is –, de befejezzék a tanévet.

A rektor kitért arra is, hogy már régóta figyelik más egyetemek gyakorlatát. Már be is szereztek egy többi között a Harvard Egyetem által is használt rendszert, amely segítségével videokonferenciával is tarthatnak előadásokat.

Merkely Béla azt is elmondta: hallgatóit arra kérte, hogy a távoktatás alatt is adjanak vért.

Az egyetemek és főiskolák látogatási tilalma és a kollégiumok bezárása miatt a MÁV-Start ֪– számítva a megnövekedett utasszámra – pénteken plusz kocsikkal közlekedteti egyes járatait – közölték csütörtökön az MTI-vel.

A vasúttársaság azt javasolja, hogy a sorban állás elkerülése érdekében a MÁV telefonos alkalmazásának segítségével váltsák meg jegyeiket, bérleteiket. Az alkalmazás elérhető a https://bit.ly/2U41r2F oldalon.

Az egyetemek magyar hallgatóiktól azt kérték, legkésőbb pénteken hagyják el a kollégiumokat.