Koronavírus gyanújával vizsgálnak valakit Magyarországon

Koronavírus gyanújával vizsgálnak valakit Magyarországon

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírussal kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatón Nemzeti Népegészségügyi Központban 2020. január 31-én. Mellette balról Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára és Kis Zoltán, virológus. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két ember esetében merült fel itthon a koronavírus gyanúja: egyiküknél kizárták a betegség lehetőségét, de másikuknál laboratóriumi vizsgálatot végeznek – közölte az MTI beszámolója szerint az országos tiszti főorvos. Müller Cecília megfogalmazása szerint ez inkább „a biztonságra való törekvést” jelzi, „nem számít pozitivitásra”.

A tiszti főorvos azt is leszögezte, hogy Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, a nap folyamán érkezett az a minta Debrecenből, amelynek laboratóriumi eredménye hamarosan meglesz.

Orbán Viktor a koronavírusról: Most nincs baj, de a dolgot komolyan kell venni | Magyar Hang

A szakember elmondta azt is, hogy a kínai Hupej tartományban tartózkodó magyarok továbbra is egészségesek, és amennyiben haza szeretnének térni, szállításukról és annak körülményeiről az operatív törzs dönt majd. Itthon felkészültek a fogadásukra, és valószínűleg a betegség lappangási idejére elkülönítik majd őket.

– Magyarországon nincs megbetegedés, és ezt a kedvező helyzetet igyekeznek fenntartani, ugyanakkor kizárni sem lehet, hogy a vírust valaki behurcolja. Ezért adták ki az egészségügyi és felsőoktatási intézményeknek szóló eljárásrendet, hogy segítsék őket a gyanús esetek kiszűrésében – mondta Müller Cecília.

Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, az új koronavírusos járványt a kormány komolyan veszi, és megkezdte működését az operatív törzs a megelőzés és a különböző intézkedések összehangolására.