Közös német-francia tiltakozás Orbán Balázs szavai miatt

Közös német-francia tiltakozás Orbán Balázs szavai miatt

Orbán Balázs politikai igazgató (Fotó: Orbán Balázs Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szóbeli diplomáciai jegyzéket, vagyis demarsot fogalmazott meg Julia Gross német és Jonathan Lacôte francia nagykövet Orbán Balázs szavai miatt. A miniszterelnök politikai igazgatója a múlt héten arról beszélt, hogy „pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát.” A Szabad Európa információi szerint a német és a francia nagykövet által megfogalmazott demarsban az áll, hogy „amennyiben Magyarország NATO-tagállamként valóban így áll a közös védelem kérdéséhez, az a katonai szövetség szellemiségével is ellentétes és sértő a többi tagra nézve”.

A demars egy sajátos eszköze a nemzetközi diplomáciának, ez a legenyhébb formája annak, ha egy ország jelezni kívánja egy másik felé, hogy számára elfogadhatatlan lépést tett. Ez ugyanakkor egymással szövetségi viszonyban álló országok között szokatlan. A lap információi szerint a szóbeli tiltakozást egy diplomata „nyújtotta át” képletesen a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, de az illetőt nem fogadták olyan szinten, ahogy ezt a protokoll diktálta volna. A demarsot ugyanis jellemzően a miniszternek vagy valamelyik államtitkárnak szokták „kézbesíteni”.

Julia Gross német nagykövet szerda este a Vigadóban a német egység napja alkalmából tartott fogadáson a portál információi szerint hosszan bírálta Magyarország oroszbarát politikáját. Szerinte az Orbán-kormány olyan útra lépett, amely eltávolítja egymástól a két országot, és sajnálkozását fejezte ki, amiért – most először – a magyar kormány részéről senki sem ment el a rendezvényre azért, hogy beszédet mondjon. Ezt a lap kormányzati forrása a geszti kihelyezett kormányüléssel magyarázta. Az eseményen ugyanakkor több államtitkár és helyettes államtitkár is jelen volt, de a lap információi szerint közülük volt, aki a német nagykövet beszéde alatt tiltakozásul elhagyta a termet.