Alakuló ülést tart és nevet vált az Országos Roma Önkormányzat

Alakuló ülést tart és nevet vált az Országos Roma Önkormányzat

Lakatos Oszkár, az ORÖ eddigi elnökhelyettese, aki az elnöki teendőket is ellátta. (Fotó: MTI/MTVA/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön tartja alakuló ülését az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ). A testület összetételében jelentős átalakulás történt, a június 9-én tartott országos roma nemzetiségi választáson több mint kétharmados többséget szerzett egy viszonylag új kormánypárti szervezet, a Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz). Az alakuló ülésnek nem az ORÖ Dohány utcai székháza, hanem a fővárosi kormányhivatal egyik intézete ad otthont. Lakatos Oszkár, az előző testület általános elnökhelyettese, aki a korrupciós pénz elfogadása miatt elítélt Agócs János távollétében az elnöki teendőket is ellátta, a Népszavának emlékeztetett arra: az ORÖ-t – szerinte jogsértő módon – másfél évvel ezelőtt megfosztották az állami támogatástól. Azóta az országos önkormányzatnak semmiféle bevétele nincs. Rengeteg a tartozás, teljes az anyagi csőd. A Dohány utcai székházat is kénytelenek voltak bezárni, nincs miből fizetni a rezsit.

A súlyos anyagi helyzet egyik következménye, hogy az ORÖ hivatalának nincs már egyetlen dolgozója, így hivatalvezetője sem – folytatta Lakatos Oszkár. Az átadás-átvétel, amelyre október elsejétől számítva hatvan nap áll rendelkezésre, hivatalvezető hiányában komoly nehézségekbe ütközik. Az elnöki poszt várományosa Aba-Horváth István, egy debreceni roma politikus, aki a választáson – közvetlenül Sztojka Attila után – a CiKöSz listájának második helyén szerepelt. Arról, hogy milyen szellemiségben fogja vezetni a roma testületet, Aba-Horváth István elmondta: „a politikai hovatartozást száműzni akarja az ORÖ-ből, de a regnáló kormánnyal mindig együtt kell működni”.

Az alakuló ülés napirendi pontjai között az elnök megválasztása után jön a szervezeti és működési szabályzat módosítása. A javaslatból kiderül, hogy nevet változtat az ORÖ: ha a képviselők megszavazzák, akkor a testületet mostantól Magyarországi Romák Országos Önkormányzatának (MROÖ) fogják hívni. Egy másik határozati javaslat szerint pedig a közgyűlés „felhatalmazza az elnököt, hogy hatóságok bevonásával azonnal vegye birtokba az önkormányzat tulajdonában és vagyonkezelésében lévő ingó- és ingatlanállományt, amennyiben 2024. 10. 03. napon nem kapja meg a kulcsokat és a kódokat”.

Címkék: ORÖ, alakuló ülés