Karácsony Gergely összehívta a Fővárosi Közgyűlést péntekre

Karácsony Gergely összehívta a Fővárosi Közgyűlést péntekre

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója (Fotó: Magyar Hang/Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Péntekre összehívta a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését Karácsony Gergely – ezt a főpolgármester jelentette be kedden kora délután. Azt is egyértelművé tette, hogy személyi javaslatot nem tesz, vagyis főpolgármester-helyettest ezúttal nem fognak választani, hiszen senkinek sincs meg a szükséges támogatottsága azok közül, akikkel tudna, szándékozna együtt dolgozni. Itt elsősorban az eddigi általános helyettesére, Kiss Ambrusra utalt, akivel kapcsolatban a Magyar Péter vezette Tisza Párt már jelezte, hogy nem fogják támogatni. Karácsony Gergely megfogalmazása szerint ő szeretett volna békejobbot nyújtani és Vitézy Dávidnak is lehetőséget adni, de úgy nem lehet békejobbot nyújtani, ha levágják a kezét. Szavai alapján csak akkor fogja Vitézy Dávidot javasolni főpolgármester-helyettesnek, ha Kiss Ambrus is betöltheti a posztját továbbra is.

Amennyiben egyébként nem sikerül helyettest választani, akkor a kormányhivatal és a főispán fog jelölni valakit.

A másik kényes pont a cégvezetők kinevezése volt, itt ugyanis szintén jelezte már mind Magyar Péter, mind pedig Vitézy Dávid, hogy a Gyurcsány-Bajnai-korszak emberei nem kaphatnak pozíciót. Karácsony Gergely ennek kapcsán javasolni fogja, hogy jelentős mértékben csökkentsék a fővárosi cégek igazgatótanácsainak körét, de a kinevezés továbbra is közgyűlés feladata. 

A főpolgármester bejelentette azt is, hogy nyomon követik, mi történik az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesület fenntartásában lévő hajléktalanellátással. Azt javasolja, hogy amennyiben a kormányzati lépések hatására már nem tudják fenntartani az intézményeiket, akkor a főváros legyen a fenntartó.

Csütörtökre egyébként Karácsony Gergely összehívta a frakciók képviselőit és reményét fejezte ki, hogy a szervezeti és működési szabályokban meg tudnak egyezni.