Izrael megindította a szárazföldi támadást a Hezbollah libanoni állásai ellen

Izrael megindította a szárazföldi támadást a Hezbollah libanoni állásai ellen

Lángok előtt izraeli zászló leng a libanoni határ térségében fekvő Szafed térségében 2024. június 12-én, miután a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet több mint százhatvan rakétát lőtt ki Észak-Izraelre (Fotó: MTI/AP/Leo Correa) Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az izraeli erők korlátozott szárazföldi hadműveleteket hajtanak végre a Hezbollah célpontjai ellen Libanon területén – értesült több nyugati hírügynökség. A beszámolók szerint az izraeli-libanoni határon heves ágyúzás zajlik. A libanoni hadsereg a hírek szerint visszavonult a határ közeléből. A támadás jelentőségét mutatja, hogy az izraeli légicsapások érték Bejrút központját is. Erre húsz éve nem volt példa.

Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke és Yoav Gallant védelmi miniszter további katonai műveleteket helyeztek kilátásba a Hezbollah ellen. A nemzetközi közösség egyes tagjai azonban aggodalmukat fejezték ki, mivel az izraeli csapatok esetleges libanoni szárazföldi betörése regionális konfliktust is előidézhet. Joe Biden amerikai elnök is arra kérte Izraelt, hogy tartózkodjon a Libanon elleni hadművelettől, és tűzszünetet javasolt.

Az izraeli légicsapásoknak az elmúlt napokban a Hezbollah és más palesztin csoportok több vezetője is áldozatul esett. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint több mint ezer ember vesztette életét és 6 ezer sebesült meg az elmúlt két hét csapásaiban. Hezbollah mindeközben kijelentette, hogy folytatja a harcot és felkészült egy izraeli invázióra is.

Címkék: Izrael, Hezbollah