Jens Stoltenberg: a NATO tagállamain múlik, hogy beengedik-e Ukrajnát a szövetségbe

Jens Stoltenberg: a NATO tagállamain múlik, hogy beengedik-e Ukrajnát a szövetségbe

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség 68. parlamenti közgyűlésén 2022. november 21-én (Fotó: AFP via Europress/Oscar Del Pozo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A NATO tagállamai döntenek arról, hogy kap-e Ukrajna meghívást a szövetségbe úgy is, hogy területének egy része orosz megszállás alatt van – jelentette ki Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár hétfőn az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott exkluzív interjújában. Stoltenberg kedden adja át posztját utódjának, Mark Rutte volt holland miniszterelnöknek.

Az interjúban kifejtette: a NATO-tagországokon múlik, hogy „pontosan miként alkalmazzák a tagságot Ukrajna esetében”.

„Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna csakis akkor lehet a NATO tagja, ha véget ér a háború, és Ukrajna visszaszerzi ellenőrzését teljes területe felett, azzal a háború folytatására ösztönözzük Vlagyimir Putyin orosz elnököt” – mutatott rá a főtitkár. „A fő üzenetem azonban az, hogy a NATO biztonsági garanciái jelentik a tartós és igazságos béke eléréséhez vezető utat Ukrajna számára” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, válhat-e Ukrajna a NATO-tagjává úgy, hogy területeinek egy része még megszállás alatt van, Stoltenberg kijelentette: ezt „a NATO-szövetségesek döntik el”. Hozzátette azonban, hogy ennek garanciát kell jelentenie az Oroszország felől érkező jövőbeli agresszió megakadályozására.

„Ukrajna maga dönti el, mi az, ami számára elfogadható. Természetesen a NATO-szövetségesek döntik el, hogy az 5. cikkely szerinti garanciák vonatkozhatnak-e Ukrajna területének részeire” – mondta Stoltenberg.

(MTI)

Címkék: NATO, Jens Stoltenberg